Belastningsskador är ett vanligt problem inom städbranschen. Inte minst är problem med axlar, armar och rygg mycket vanliga. Det finns ett flertal anledningar till att belastningsskador gör att många lokalvårdare tvingas besöka vården. De tre kanske vanligaste är fallolyckor, ansträngande arbetsställningar och rörelser samt lyft och andra former av tungt arbete. Många av dessa problem går att åtgärda och förebygga genom att man tänker igenom ergonomin ordentligt.
Vanligt med fallolyckor
Fallolyckorna är den klart vanligaste anledningen till skador inom städyrket. De står för över hälften av tillbuden inom branschen. Nysvabbade golv är en tydlig riskzon, liksom trappor, där många av de allvarligare tillbuden sker. Bättre skor med halkskydd är en åtgärd som kan minska risken för denna typ av skador, liksom ordentliga utmarkeringar av nysvabbade områden där det är stor risk att halka.
Felaktiga arbetsställningar leder till mera långsiktiga skador, som smyger sig på och ofta inte märks förrän skadan redan är skedd. Framåtböjda ställningar är påfrestande för kroppen, även vridningar ger en ökad skaderisk.
Här är exempel på några ställningar som kan vara riskabla ur skadesynpunkt:
• Framåtböjningar, som när man måste komma åt för att städa under möbler som bord och soffor.
• Tvätt av badkar tvingar ofta fram positioner som kan vara mycket dåliga ur ergonomisk synvinkel.
• Att bädda sängar.
Städverktygen har också stor betydelse om man vill minska risken att skada sig när man arbetar med städning. Det är viktigt att alla redskap och verktyg är anpassade efter användaren, så att man inte tvingas till några knepiga arbetsställningar. Att bära tunga föremål kan också leda till stora påfrestningar. En hink eller en tvättkorg kanske inte känns så tunga till en början, men vid upprepat bärande så kan rygg, axlar och knän ta ordentligt med stryk. Ordentliga, stadiga städvagnar med smidiga, lättstyrda hjul underlättar betydligt.
Viktigt att hålla kroppen i form
Det är mycket viktigt att hålla kroppen i form när man arbetar som städare. Ett bra tips är att alltid bär utrustning i en så upprätt ställning som möjligt. Håll sakerna nära kroppen också, yviga rörelser i dålig balans kan skapa stora problem i långa loppet. Armrörelser i sidled är också bäst att undvika, gör hellre riktningsförändringar med fötterna så hänger kroppen med på ett smidigt sätt. Se till att skaft på sopborstar och svabbar har rätt längd, då slipper du böja dig och undviker ryggsmärtor.
När du dammsuger, arbeta med benen, så slipper rygg och knän onödig belastning. En upprätt position är också att föredra.
Finns möjlighet så är det också en fördel att använda automatik, som robotdammsugare och skurmaskiner. Som Kjell Höglund sjöng: ”Maskinerna är våra vänner”. Detta gäller även i städbranschen!
Andra inlägg
- Damma persienner - en guide
- Så tar du hand om en trasig glödlampa
- Så hanterar du spån och slipdamm i verkstaden
- Så rengör du ditt stengolv
- Städa och rengöra krypvind – en guide
- Filter för damm i luften
- Rengöra varmvattenberedare – en guide
- Rensa krypgrund från organiskt material – en guide
- Så tar du bort stark parfymdoft
- Självrengörande ugn – så fungerar det