Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Damma persienner - en guide

På persienner samlas mycket damm och smuts så därför bör man göra rent dom ibland. Här får du veta hur. Damma persienner – en guide.

Persienner - en smutsfälla

Ja, persienner är riktiga smutsfällor – något man kanske inte tänker på i första hand. Det är inte bara damm som samlas här utan även andra smutsiga partiklar, alltifrån gamla hudavlagringar till matos som flyger runt i hemmet. Även om det inte syns med blotta ögat finns ofta mycket smuts på persiennerna och man bör därför rengöra dom med jämna mellanrum.

rengöra persienner

Hur man gör rent sina persienner på bästa sätt kan dock variera beroende på vilket material dom är gjorda av. Den vanligaste varianten är i aluminium men det finns också dom som är gjorda av tyg, trä och plast. Nedan följer en guide för varje material.

Så gör du rent olika typer av persienner

Olika material kräver som sagt olika rengöring. Första steget innan man kan påbörja arbetet är dock lika för alla varianter och det är att fälla ner dom så att det blir enkelt, eller åtminstone enklare, att komma åt. Se också till att du har dom saker som behövs: trasor, hink, dammvippa och eventuellt rengöringsmedel innan du börjar.

Aluminium

Aluminium är ett otroligt tåligt material och därför kan man här använda i princip vilket rengöringsmedel som helst. Börja med att damma av mellan alla lameller med en dammvippa eller torr microfibertrasa så att löst damm försvinner, annars riskerar det att bara smetas ut när du torkar med en fuktig trasa.

Blanda sedan rengöringsmedel i en hink med ljummet vatten och arbeta metodiskt uppifrån och ner. Fukta trasan lätt i blandningen och doppa den då och då för att den ska vara fräsch.

På aluminiumpersienner fastnar gärna matos och fett och här får man gnugga extra noggrant till dess att det släpper. Testa med en tandborste om det inte fungerar med trasan.

Plast

Plast kan tillskillnad från aluminium vara mer känsligt mot vissa typer av rengöringsmedel. Läs därför noggrant på förpackningen innan du börjar damma av dina persienner, annars riskerar du att få fula märken.

Fördelen med plast är att smuts och damm har svårt att bita sig fast ordentligt vilket gör det relativt enkelt att damma av sina persienner.

Trä

Har man persienner gjorda av trä bör man vara försiktig både vad gäller rengöringsmedel och vatten. Trä har en förmåga att snabbt suga åt sig av fukt vilket kan ge märken som är svåra att få bort.

Börja därför med en torr trasa och se om det räcker. Hittar du fläckar som inte går bort av enbart detta kan du ta på lite ljummet vatten på trasan och gnugga på fläcken tills att den försvinner.

Tyg

Tyg kan även det vara lite krångligt och att torka med en fuktig trasa kan ge fläckar i tyget om man har otur. Fördelen med tygpersienner är att dom går att dammsuga – gärna med ett borstmunstycke om man äger ett sådant.

Har man fettfläckar på sina tygpersinner kan man dok behöva gå på med lite medel för att dessa ska försvinna men prova dig fram försiktigt och se till att få på vatten för att få bort medlet direkt efteråt.

Smarta tips

Tycker du att det känns svårt och krångligt att komma åt ordentligt mellan lamellerna, vilket är det är, finns några smarta knep man kan ta till för att underlätta. Ett sätt är att återbruka ett par gamla tubsockor.

Sätt dom sedan på händerna och pilla in fingrarna mellan lamellerna och gör rent. Använder du rengöringsmedel kan det dock vara klokt att ha ett par diskhanddukar under så att man slipper irritera huden.

Ett annat bra tips är att vira en dammtrasa runt något långt och avlångt, till exempel baksidan av en träslev eller liknande. På så vis blir det också enklare att komma åt om man tycker att det är besvärligt att ha trasan som den är.

Andra artiklar

Städa efter vinterkräksjukan

Städa garderob - skadedjur, mal

Sommarfräscht inne och ute

Låt barnen städa

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.
7 Dec 2022