Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Filter för damm i luften

Filter för damm i luften och andra tips för att bli av med dammet

När ljuset kommer tillbaka ser man ofta tyvärr hur dammigt man har det hemma. Vad kan man egentligen göra åt det? Vi ger några råd på vad du kan använda för metoder för att bli av med damm och varnar för åtgärder och prylar som inte fungerar så bra som man önskar.

Filtrera bort damm med luftrenare

Den amerikanska konsumenttidningen Consumer Reports testade nyligen flertalet luftrenare och märkte att flera luftrenare läckte ozon. Ozon kan irritera luftvägarna, särskilt för astmatiker, och är något som man bör vara mycket försiktig med. Man bör alltså vara noggrann och vaksam när man köper luftrenare.

I deras undersökning hittade de inte någon luftrenare som tog bort alla farliga ämnen utan oftast tar de bort några specifika genom sina filter. Att bli av med en del damm och giftiga ämnen som cirkulerar i luften är inte så dumt, även om vissa partiklar finns kvar. Det viktigaste när man har en luftrenare är att man följer instruktionerna och byter filter enligt tillverkarens föreskrifter. Man skall vara medveten om att en luftrenare är ett komplement och inte hela lösningen på damm problemet.

Luftfuktare som minskar statisk elektricitet

Många gånger upplever människor dålig luft hemma som som torr och köper därför en luftfuktare. Ofta är luften inte då just torr utan snarare full med irriterande partiklar och damm. En luftfuktare kan hjälpa, inte för att den fuktar luften utan snarare för att den hjälper till att minska statisk elektricitet som drar till sig damm. Upplever du luften som torr hemma kan du börja med att köpa en luftfuktare, men sluta inte där utan försök att förbättra luften hemma med ytterligare åtgärder. Tänk på att en luftfuktare måste placeras så att den inte kan ge upphov till kondens och fuktskador.

Städa ofta och noggrant

Det bästa och enklaste sättet att få bättre luft inomhus är att städa. Dammsug ditt hem ofta, även textilier som soffor, sängar och gardiner. Damma även med en torr trasa eller dammvippa och skaka sedan utomhus. Undvik att ha för mycket prydnadssaker så att du lätt kan komma åt att städa. Om du har mattor och andra textilier, se till att de är lätta att ta ut och rista eller att de går att tvätta i maskin. Ha en ordentlig dörrmatta så att du stoppar gruset innan det kommer innanför dörren. Förutom att städa ofta så är det bra att försöka minska införseln av grus och damm.

God ventilation - en del av lösningen

Tyvärr är det många villor och flerfamiljshus som har problem med ventilationen. Att ha bra ventilation där luften byts ut med jämna mellanrum är mycket viktigt för ett hälsosamt inomhusklimat. Den som äger huset är ansvarig för att luften fungerar som den ska. I ett flerfamiljshus är det alltså hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som skall kontrollera att ventilationen fungerar. Har du problem med imma på fönsterrutorna och matos som inte försvinner så kan det vara ett tecken på att ventilationen krånglar och behöver ses över.

Kom ihåg att inte stänga eller täcka över några ventiler även om du tycker det drar kallt, ventilerna behöver vara öppna för att luftflödet skall fungera och luften skall hålla sig frisk. Dörrarna mellan rummen skall hållas öppna så mycket som möjligt så att luften kan cirkulera mellan rummen.

Växter som renar luften

Att växter ökar trivseln och renar luften är de flesta idag medvetna om. Vissa växter är lite bättre än andra på att göra om skadliga partiklar till rent och fräscht syre. Nasa har gjort tester där man sett att växter kan ta upp och omvandla ämnen såsom bensen, trikloretan, ozon och formaldehyd. Några av de bästa plantorna på att rena inomhusluft är fredskalla, svärmorstunga, ampellilja, gerbera, orkideer och palmer.

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

14 Mar 2022