Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Så tar du bort stark parfymdoft

Det kan vara så att du är nyinflyttad och märker att den ägaren hade en fäbless för Old Spice? Eller är det så att svärmor varit på besök och lämnat ett doftspår efter sig av Chanel No 5? Vi hjälper dig ta bort lukten med några olika lösningar

Städa bort doft med husmorstips

Ja, kanske inte så roligt att städa men det kan hjälpa dig bli av med oönskad parfymdoft. Tvätta lösa textilier och vädra rummet ordentligt. Man kan strö bikarbonat på nästan vilka ytor som helst, även mattor och soffor, så hjälper det till att neutralisera doft och lukt. Låt det verka i några timmar och dammsug eller sopa bort det och släng i soporna. Även ättika är en klassiker när det kommer att ta bort lukt. Ställ ut en eller flera behållare med ättika i rummet och lämna över natten så tar surheten hand om de alkaliska ämnena som finns i luften. Ammoniak går lika bra. Lukten av ättika eller ammoniak kan i sin tur behöva vädras bort men det brukar gå ganska enkelt. Ättika kan även användas att tvätta kläder i om de också skulle fått lite för mycket av det goda.

Maskera med din egen doft

Det finns massor av trevliga doftljus och rökelser att köpa som gör att parfymdoften ersätts med en lukt som du själv valt. Man kan välja något mer subtilt som nytvättade lakan eller kanske något som matchar säsongen som vårblommor eller pumpkin spice. Många doftljus, oljor och rökelser kommer i trevliga förpackningar som bidrar till upplevelsen av ett snyggt och välombonat hem.

Luktborttagning med ozon

Idag finns det en rad ozongeneratorer på marknaden med olika pris och kvalite. Ozongeneratorer är ingen leksak och det är viktigt att köpa en som håller hög standard och sedan följa anvisningarna noga. De fungerar så att när man tillsätter ozonmolekyler så rubbas de andra molekylerna i luften som till exempel bär på doft och neutraliseras. Ozon har själv en doft men den går lätt att vädra bort.

Reklam för ozongeneratorer brukar hävda att det kan ta bort vilken lukt som helst, det är dock en sanning med modifikation. Om det gäller lukt av mögel som kommer från ett illa konstruerat hus så måste husets problem åtgärdas annars kommer lukten bara komma tillbaka. Ozonet kan inte heller tränga in i alla material utan det finns gränser för dess räckvidd men för envis parfymdoft så borde det fungera bra.

Det kan även vara rent ut sagt farligt att använda en ozongenerator om man inte vet vad man gör. Med för hög koncentration av ozon i luften så bildas farliga ämnen som svavelsyra och kväveoxid som kan skada människor och djur. Om ni ändå väljer att använda en ozongenerator så är det bra att läsa på ordentligt innan.

Måla om

Kanske låter det drastiskt att måla om men kan vara ett sätt att komma åt parfymdoft som satt sig ordentligt i väggarna. Det kan dock rekommenderas att prova de tre ovanstående alternativen innan man beger sig till färgaffären för att göra en mindre renovering av bostaden. Det finns något som heter spärrfärg och sådan har vissa egenskaper som gör att lukter och dofter minskar eller försvinner genom att isoleras. Innan man använder det är det viktigt att tvätta alla ytor som man tänker måla. Den här typen av färg finns även som vattenburen vilket betyder att den i sig inte luktar så starkt vilket är en fördel när man vill bli av med färglukten.

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp för er och att ni hittat ett sätt som passar för att få bort den oönskade parfymdoften. Lycka till!


Liknande artiklar

Så blir du av med hund- och katthår

Damma persienner - en guide

 

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

18 Oct 2021