Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Så rengör du ditt stengolv

Många tänker sig att ett stengolv är ett enkelt golv att rengöra och detta som en följd av hårdheten. Hård som granit, eller hur? Faktum är emellertid att sten är ett ganska känsligt material. Det är hårt på utsidan, men mjukare inuti och detta förklaras av sten - beroende, givetvis, på sort - har en massa porer. Dessa porer är i sin tur känsliga mot vatten och mot exempelvis syror. Stenars porositet är således viktigt att tänka på i samband med rengöring och att ta reda på vilken typ av sten golvet är av är även det viktigt.

Gällande rengöring så är en tumregel att man håller det torr. Det vill säga: försök att i största möjliga mån städa genom dammsugning och torrmoppning. Även om det givetvis kommer lägen då du ska skura golvet så är den torra städningen det bästa alternativet.

Och, en annan tumregel vad gäller städning av ett stengolv är att det ska hållas efter. Med detta menar vi att du måste vara snabb med att plocka upp smågrus. Det talande med stengolv är nämligen att det snabbt repas och att ett enda gruskorn kan skapa stora problem. Har du exempelvis ett stengolv i hallen så måste du vara beredd att kröka rygg och plocka upp grus. Ett viktigt tips i att undvika repor är att investera i en riktigt bra dörrmatta som placeras innanför - och gärna utanför - dörren. Att kunna torka av skorna ger mindre problem.

Skura ditt stengolv med såpa

Skurning då? Ja, som sagt: det kommer tillfällen då även ett stengolv behöver skuras. Här är rådet att du alltid A) väljer vanlig såpa framför rengöringsmedel med kemikalier och B) att du tänker less is more gällande vatten. Det senare innebär att din skurmopp ska vara fuktig - aldrig blöt.

Gällande kemikalier så kan sådana komma att täppa till den naturliga fuktvandring som stenar har inbyggt - porerna täpps till och fukten i sin tur stannar inne. På sikt kan detta leda till en sprängning där ditt stengolv, helt enkelt, spricker. Såpa är, med sina naturliga ingredienser, det bästa valet.

Investera i en ångmopp

Om man ytterligare ska ge ett tips gällande rengöring av stengolv så handlar det om att ta en investering. Att köpa en ångmopp är ett säkert kort vad gäller rengöringen. Ångan tar effektivt bort smuts och gör detta utan att golvet blir blött.

Moderna ångmoppar är relativt billiga, de har en lång livslängd och de går dessutom att anpassa efter vilket typ av golv som ska städas. Du kan således använda samma verktyg för att rengöra parketten i vardagsrummet och ditt stengolv i hallen, men där du bara vrider reglaget för att få rätt inställning till golvet i fråga. En ångmopp är ett bra val för dig som vill att ditt stengolv ska hålla och vara vackert över en lång, lång tid framöver.

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.
29 Jun 2022