Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Rengöra köksluckor med olja

Här berättar vi om det bästa sättet att rengöra smutsiga köksluckor samt hur man ser till att de håller sig rena en längre tid.

Köket är, näst efter hallen, den plats som snabbast blir smutsig. Av naturliga skäl då vi dels spenderar en stor del av våra dagar i rummet, dels också är många - köket har under senare år blivit en väldigt social plats - och dels också lagar mat. Med allt vad det innebär i form av spill, skvättande, tappade saker och matos som inte fångas upp av fläkten. Det senare är också den stora svårigheten för många.

"Att använda olja för att ta bort fett är en lite oortodox metod som verkligen fungerar. För att få riktigt rena och fräscha köksluckor så ska man inte blanda fett och vatten (tänk på hur svårt det är att få ren en gjutjärnspanna) utan man ska istället ta lite vegetabilisk olja på en trasa. Efter några minuter då har oljan luckrat upp fettet och voilá: matfettet är puts väck."

Fett och matos stiger uppåt och fastnar på köksluckorna. Oavsett vilken färg eller form dessa har så kommer de att påverkas, bli lite gulare, solkiga och därmed också ge hela köket ett dystrare intryck.

Tove rengör köksluckor med olja

Många upplever att det är väldigt svårt att rengöra köksluckor. Man skrubbar och gnuggar, men allt fett sprids bara vidare och sätter sig över hela ytan. Vad ska man göra? Tänk i termerna om att bekämpa eld med mer eld. Eller, helt enkelt: ta bort fett med hjälp av mer fett!

Använd olja för att få bort fettfläckar från köksluckorna

Dyra rengöringsmedel och ett hårt gnuggande åsido. Det finns en sak som verkligen fungerar när man ska rengöra sina köksluckor. Olja. Metoden är enkel och logisk. Fett löser nämligen upp fett och om du häller lite vegetabilisk olja på en trasa så kommer denna att luckra upp allt matos som - tillsammans med smuts och damm - fastnat på dina köksluckor.

För att få riktigt rena och fräscha köksluckor så ska man inte blanda fett och vatten (tänk på hur svårt det är att få ren en gjutjärnspanna) utan man ska istället ta lite vegetabilisk olja på en trasa. Efter några minuter då har oljan luckrat upp fettet och voilá: matfettet är puts väck. Luckorna i fråga får en härlig glans och en inbjudande finish nästan per omgående och din egen ansträngning är minimal. Så enkelt är det.

Investera gärna i en ny köksfläkt

Vi ska även tillägga att det kanske är dags att se över vilken typ av köksfläkt du har hemma. dagens moderna fläktar är betydligt bättre sett till att suga upp fukt, fett och matos. Dessutom så är det snygga och tystgående. Upplever du stora problem med smutsiga köksluckor så indikerar detta att det förmodligen är dags att uppdatera din köksfläkt.


Liknande artiklar med städtips

Tvätta soffkuddar | Så håller du soffklädseln ren

Dammsugning en teknikgren – som du gör fel

Så städar du ditt badrum

Trygg, effektiv och serviceinriktad hemstädning
25 Jun 2020