Det är alltid tråkigt och besvärligt när en glödlampa går sönder. De tunna små glasskärvorna är svåra att handskas med. Extra besvärligt är det såklart om glödlampan går sönder och fastnar i armaturen. Nedan kan du läsa hur du ska handskas med en trasig glödlampa och hur du kan lossa en trasig lampsockel från lamphållaren.
Ta bort en trasig glödlampa från armatur
1. Koppla från strömmen
Börja med att dra ur sladden till lampan om det går. Sitter lampan på en fast armatur i taket behöver du stänga av strömmen på en huvudströmbrytare.
2. Ta hand om glaset
Ta hand om det trasiga glaset på golvet så att du inte sticker eller skär dig på det. Sätt på dig skyddshandskar och lägg de stora skärvorna i en mjölkförpackning eller annan liknande behållare. Dammsug upp de mindre skärvorna. Du ska undvika att dammsuga upp stora glasskärvor då de kan tränga igenom dammsugarpåse och göra att du sticker dig när du tömmer den.
3. Ta ut lampan från armaturen
När du ska ta bort en trasig glödlampa så måste du vara försiktig. Du kan behöva använda dig av olika metoder lite beroende på hur skadad glödlampan är. Är det en lågenergilampa eller lysrör så kan det kommit ut kvicksilver. Kvicksilver är frätande och du bör akta dig för att få det direkt på huden.
Om det finns möjlighet kan du skruva av den med dina bara händer men du måste vara säker på att lampan inte är strömförande. Är lampan mycket skadad kan du prova att använda en eller två nåltänger för att skruva loss den. Om glödlampan går sönder ytterligare eller om du har svårt att få grepp finns det ytterligare två sätt att få ut en trasig glödlampa.
-
Potatistricket - Dela en potatis på mitten och tryck ner den över lampans trasiga och vassa delar. Potatisen är mjuk nog att låta glaset sjunka in i den men ger motstånd sedan när man börjar skruva den. På så vis kan du få loss den trasiga lampsockeln.
-
PET-metoden - Denna metod fungerar bara på större socklar. Använd en tom PET-flaska utan kork. Elda på PET-flaskans öppning med en tändare så att den smälter lite och sätt snabbt ner den i lampans trasiga sockel. När plasten expanderar fastnar sockeln på lampan.
4. Lämna glödlampan till återvinningscentral
Glödlampor, halogenlampor, LED-lampor, lysrör och lågenergilampor ska alla sorteras vid en återvinningscentral. Det gäller även om de gått sönder. Mellan sockeln och glaset på glödlampor finns det en lödning som innehåller bly och det måste tas om hand på rätt sätt.
Som vi nämnde här ovanför innehåller lågenergilampor och lysrör kvicksilver och det är därför mycket viktigt att de kommer till en återvinningsstation så att det farliga ämnet inte kommer ut i naturen.
Så gör du om du inte får ut lampsockeln
Om det rör sig om en lampa där lamphållaren går att montera bort eller byta ut så kan du såklart göra detta för att rädda armaturen.
Om du inte kan få ut glödlampans sockel ut lamphållaren och själva lamphållaren inte går att montera bort så får du tyvärr slänga lampan. Lamparmaturer kan man inte slänga i de vanliga soporna då de är för stora och oftast inte brinner så bra. Istället bör de läggas i containern som är märkt “obrännbart” på återvinningscentralen.
Andra inlägg
- Damma persienner - en guide
- Så hanterar du spån och slipdamm i verkstaden
- Så rengör du ditt stengolv
- Städa och rengöra krypvind – en guide
- Filter för damm i luften
- Rengöra varmvattenberedare – en guide
- Rensa krypgrund från organiskt material – en guide
- Så tar du bort stark parfymdoft
- Självrengörande ugn – så fungerar det