Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Rengöra varmvattenberedare – en guide

En varmvattenberedare kommer i takt med tiden att tappa i effekt. En del av detta går att förebygga med relativt enkla medel. Att rengöra en varmvattenberedare gör att den fungerar bättre och att den kommer att värma vattnet snabbare, dra mindre el och samtidigt också ha en minskad risk för en total kollaps.

Smuts gör att en varmvattenberedare tappar i effekt. Och, det kommer - oavsett modell - att hamna smuts i den. Smuts som primärt kommer från dricksvattnet vars avlagringar av olika kemikalier och kalk hamnar i varmvattenberedaren och som, efter en tid, minskar effekten. Det går att detektera detta faktum med relativt enkla medel. Ser du att det börjar ta längre tid att värma upp vattnet inför exempelvis en dusch och att det heller inte finns något direkt fel med varmvattenberedaren - då är det troligt att denna bör rengöras.

Det är framförallt vissa delar av varmvattenberedaren som är extra utsatta för smutsangrepp. Väggarna, magnesiumelementet och värmeelementet är tre stycken detaljer som ofta får en hinna av smuts över sig. Samtliga dessa delar kommer också att innebära en sämre effekt och en ökad elförbrukning för dig om de inte rengörs på ett noggrant sätt.

Tips för att rengöra en varmvattenberedare

Okej, så hur gör man då för att rengöra en varmvattenberedare? Vi tänkte gå igenom en metod för detta, men innan dess så ska vi även peka på följande: det är viktigt att man utgår från ålder också. Om du har en väldigt gammal apparat så kan det kanske vara läge att investera i en ny och låta en vvs-installatör sköta jobbet.

De moderna varmvattenberedare som finns på marknaden ger bättre effekt och har en lägre elförbrukning än äldre. Att rengöra en väldigt gammal varmvattenberedare kan vara en slags konstgjord andning och bara fungera för en kortare period. Är du osäker så kan du även anlita en rörmokare som gör en mer professionell bedömning av statusen på din apparat.

Tänk även på att det handlar om ett ganska delikat jobb som, vid fel, kan skada beredaren. Det vi först och främst skulle rekommendera är att att man överväger professionell hjälp. Åtminstone om det handlar om första gången. Stå gärna bredvid och lär dig av rörmokaren!

Med det sagt - så här gör du:
  1. Slå av strömmen och stäng av varmvattenberedaren.

  2. Ta bort plastskyddet som - oftast - finns längst ner på apparaten. För detta kommer du att behöva en skruvmejsel.

  3. Koppla loss alla ledningar från både termostat och tank - var försiktig så att det inte går sönder.

  4. Isolera de nakna ledningarna och koppla bort strömkabeln.

Det här är det första steget i din rengöring. Nu börjar ett annat arbete och detta i form av att få bort all smuts.

  • Låt vattnet i tanken svalna.

  • Stäng av vattentillförseln av kallvatten.

  • Öppna varmvattenförsörjningen.

  • Tappa ur vattnet. Använd en lämplig slang och placera denna över urladdningsventilen. Tappa ur antingen i ett kärl eller i toalettstolen där du först trycker på ventilluckan och får vattnet att flöda.

  • Dags att rengöra - och det är ganska enkelt. Ta bort den avtagbara vattenvärmaren och rengör denna med en trasa och genom att spola. Finns det plack på värmarens yta så ska du vara extra försiktig och aldrig använda för högt tryck. Där rengör du bäst med hjälp av ett sandpapper. Tänk även på att aldrig avkalka med vassa föremål: det kan leda till framtida rostangrepp.

  • Då rengöringen är avslutad så ska du montera allting i samma ordning igen och fylla tanken med vatten. Klart.

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

14 Feb 2022