Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Rensa krypgrund från organiskt material – en guide

Att rensa krypgrunden från skräp som hamnat där är ett måste. Ligger det kvar träbitar och annat så samlar det fukt och kan göra att det börjar lukta. Det händer också att djur som rått och fåglar kryper in i krypgrunder för att dö. Att rensa sin krypgrund själv tar olika tid beroende på hur krypgrunden ser ut och hur stort område du behöver rensa. Du kan räkna med att det tar ungefär sex timmar för 2 kvm. Här nedan följer en guide i hur du gör för att bli av med det organiska material som finns i din krypgrund.

Verktyg du behöver när du skall rensa krypgrund:

  • Engångsoverall

  • Skyddsglasögon

  • Handskar

  • Mask med P3-filter

  • Hjälm

  • Arbetsbelysning eller pannlampa

  • Stora byggsäckar

  • Sopborste

  • Skyffel

  • Grovdammsugare

Så gör du rent din krypgrund

Ta på dig all skyddsutrustning. I krypgrunden kan det finnas vassa spikar och annat som sticker ner så var försiktig. Var beredd på att där kan finnas djurlik och spindlar. Att rensa en krypgrund är inget för någon som är rädd för trånga utrymmen.

Börja med att bära ut de stora delarna som du hittar, som plank och liknande. Sedan så tar du hand om skräpet i storleksordning och lägger det i de stora sopsäckarna. Avsluta med att borsta och tillsist dammsuga med grovdammsugaren.

Säkra krypgrunden mot framtida fukt

När du rensat bort allt organiskt material från krypgrunden så kan du lägga ut åldersbeständig plast för att skydda mot att fukt tränger upp från marken. Lägg plasten ut över hela marken under krypgrunden. Se till att skarvarna överlappar varandra med cirka 30 cm. Plasten skall ej ligga upp mot kanterna på krypgrunden då detta kan göra att det bildas pölar. Lägg plasten kant i kant med grundväggen.

Du kan också installera en krypgrundsavfuktare som hjälper dig få ner luftfuktigheten ytterligare. Det finns möjlighet att bygga om en krypgrund till en varmgrund men det är något som många avråder från då det finns stor risk att det blir mögel vid den nya varmgrundens köldbrygga. Däremot är varmgrund bra om man skall bygga helt nytt.


rensa krypgrund från organiskt material

Andra sätt att motverka fukt i hus

Det finns andra faktorer som kan leda till en ohälsosam inomhusmiljö. Om du rensat krypgrunden, lagt ut plast och satt dit en avfuktare men fortfarande upplever att det luktar mögel så kan det vara andra delar av huset som du behöver se över.

Det kan vara så att rensning av krypgrunden inte räckte hela vägen. I en del fall så behövs hela dräneringen göras om. Dränering skall göras om ungefär vart 30:e år. Om ditt hus är lite äldre så finns det stor risk att det är dags. Större markarbeten är kostsamma men att inte ta tag i problem är ohållbart. Om man inte tar hand om sina fuktproblem leder det tillslut till att stommarna ruttnar och huset förstörs.

Vattenläckor är inte heller helt ovanliga. Framförallt i fritidshus. Det är relativt vanligt att fritidshusägare slarvar när de lämnar huset för vintern och inte stänger av vattnet. Vattenfyllda rör fryser när det blir minusgrader och isens tryck gör att de spricker. På våren när isen smälter är vattenläckan ett faktum.

Att det är bra ventilation i ett hus är otroligt viktigt. Ett badrum skall till exempel vara uttorkat 30 minuter efter någon duschat där annars kan det blir problem med fukt. Om du misstänker att du har ett fukt-, mögel- eller vattenproblem skall du kontakta en firma som sysslar med fukt- och mögelsanering. De kan hjälpa dig lokalisera problemet och åtgärda det.

Tack för att du läst vår guide. Lycka till med att rensa din krypgrund!


Liknande artiklar

Rengöra matta | Smart rengöring av mattor inomhus

Rengöra parkettgolv | Guide: så rengör du ett parkettgolv

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

17 Jan 2022