Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Städa och rengöra krypvind – en guide

Så rengör du din krypvind eller kattvind

Krypvind, även kallat kattvind, behöver också städas ibland. Hela inomhusmiljö påverkas av smutsiga vindsutrymmen och en dammig vind är särskilt farlig för dem som lider av allergier och astma. Efter att du rengjort din vind ordentligt så räcker det att du dammsuger där ungefär en gång i månaden. Nästa storstädning kan du göra igen efter ett år. Välj en tid på året som inte är väldigt varm eller kall då oisolerade vindsrum påverkas mycket av utomhus temperaturerna.

Allergener som mögel, svamp partiklar och kvalster tränger in i dina bostadsutrymmen genom olika öppningar och ledningar. Att lära dig att rengöra din vind ordentligt kommer att hålla dig och din familj hälsosam och frisk.

Innan du börjar städa på vinden

Se till att ta på dig ordentlig skyddsutrustning med handskar, mask och skyddsglasögon. Krypvindar har ibland glasfiber som sticker upp här och var och som är mycket irriterande om man kommer åt det. Du vill dessutom undvika att andas in damm och få insektsavfall och annan smuts i ögonen och på händerna. Om du inte rengjort vinden på ett tag får du förbereda dig på att det kan ta flera timmar.

Se till att du har med dig allt du behöver till vinden så att du slipper gå fram och tillbaka och dra med dig smutsen från vinden till dina vanliga boytor.

Du behöver dammsugare, många trasor att både dammtorka och våttorka med, sop, sopskyffel, soppåsar samt ljummet såpvatten. Om det finns fönster kommer du även behöva fönsterspray, mikrofibertrasa och fönsterskrapa. Ta också med dig en ordentlig lampa så att du ser vad du gör. En bygglampa och en pannlampa borde räcka.

Var försiktig. Om golvet inte är bärande skall du bara gå på de kraftfulla bjälkarna annars riskerar du att ramla igenom taket.

Töm vinden

För att komma åt ordentligt så är det lättast att tömma vinden. Torka av kartonger och annat med en torr trasa under tiden som du flyttar ut dem. Är det svårt att få bort alla dina saker från vindsutrymmet kan du istället försöka samla det i ett hörn. Kolla i lådor och släng eller ge bort det som inte längre används. Det är dumt att ställa tillbaka sådant som någon annan kan ha användning för, som blivit för gammalt eller som är trasigt. Om det finns gardiner eller tyger på vinden så bör de tvättas.

Sopa, damma och dammsug

Börja med att damma uppifrån och ner och torka av med en torr trasa. Byt när den blir smutsig. Sopa upp det stora skräpet, som inte går att suga upp med dammsugaren, på sopskyffeln och släng i medhavd soppåse. Dammsug överallt och var mycket noggrann. Står det möbler på vinden skall du även dammsuga dessa. Våttorka alla plana ytor, stolskarmar och liknande. Tvätta fönstren om sådana finns.

Kontrollera vindens tillstånd

Nu när smutsen är borta kan du se hur vinden ser ut. Kolla efter fukt- och vattenskador, mögel, skadedjursangrepp och liknande. Om du märker att det läcker vatten från taket eller att dina lådor har blivit gnagda på av möss så behöver du åtgärda det problemet på ett eller annat sätt. Problem med skadedjur kan man många gånger ta hand om själv men med fuktskador behöver du anlita professionell hjälp.

Sortera och organisera dina saker

Som vi skrev innan är det ingen ide att du ställer tillbaka sådant som aldrig kommer användas. Sortera upp dina saker och lägg det som skall slängas eller ges bort i en separat hög.

Det är bra att organisera dina saker så att du vet var du har och vart du har det. Viktiga papper, kontrakt, avtal och sådant skall förvaras i en brandsäker låda. Allt annat skall du packa ner i skadedjurssäkra plastbehållare. Till kuddar, täcken och kläder kan du använda vakuumförpackade påsar. Det är både skadedjurssäkert och platsbesparande. Täck möblerna som står på vinden med gamla vita lakan.

Lycka till!

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.
17 Apr 2022