Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Hemstädning | Så städar du efter vinterkräksjukan

Här berättar vi om hur man genomför en hemstädning så att man på bästa sätt undviker fortsatt spridning av vinterkräksjukan.

 

Vinterkräksjukan, eller influensa som det handlar om, är ett årligt återkommande elände i många svenska familjer. Det är bara att stanna hemma från jobbet och skolarna när det börjar vända sig i magen. Det händer till och med att skolor och arbetsplatser får stänga efter riktigt tunga utbrott av vinterkräksjukan.

Men till slut tar eländet slut och allt återgår till det normala. För att undvika att eländet kommer tillbaka så är det bäst att städa upp ordentligt. Här är hur man ska gå tillväga för att städa upp efter ett rejält utbrott av den svenska vinterns mest fruktade farsot.

Viktigt med en genomtänkt planering

Ska man städa efter vinterkräksjukan behöver man noggranna rutiner och en genomtänkt planering. Börja med att stänga av området där utbrottet har skett, på det sättet stoppar man smittan från att spridas till ännu fler personer. Se dessutom till att du har ordentligt med engångshandskar och byt dem ofta mellan olika städmoment. Var strategiskt och se verkligen till att städa ordentligt så att det blir kliniskt rent. Glöm absolut inte att torka av beröringsytor som handtag, hissknappar, strömbrytare med mera.

Ett annat tips som är effektivt är att städa med så kallad färgkodning. Välj olika färger på städmaterialet för olika objekt och ytor. Detta är ett mycket smart sätt att bryta smittvägarna. Glöm inte att göra frekventa byten av städmaterialet. Använd exempelvis en grön microduk för bord och andra öppna ytor och röda mikrodukar för toaletter. Använd liknande rutiner för golvmoppar.

Bra med engångsartiklar

Finns det områden där kraven på hygien är extra stora så kan det vara bra att använda engångsdukar och engångsmoppar. Då minsar spridningen av eventuella bakterier ytterligare.

Om du måste torka upp en kladdig kräkning så är det bara att bita ihop, detta är sannerligen inte det lättaste att ta sig an. Absorptionsdukar passar mycket bra till detta. De suger upp vätskan som förvandlas till gele och stannar i duken när du ska lyfta bort det.

Se till att använda städkemikalier som passar till respektive städobjekt. Det är dessutom bra att desinficera ytor, men kolla först att ytorna tål detta. Har du rengjort men det lukar fortfarande illa? Det beror troligen på proteiner som finns i smutsen, dessa kan man ta bort med speciella medel som går att hitta på byggvaruhuset.

Ta hand om den personliga hygienen

Sedan är det förstås också viktigt med den personliga hygienen när man har drabbats av vinterkräk, gör man inte det så är risken stor att eländet kommer tillbaka. Tvätta händerna nog, helst minst en halvminut och gnugga mellan fingrarna. Tvål och varmt vatten är förstås en självklarhet. När du torkar är det säkrast att du använder engångsdukar i papper, använder du en traditionell textilhandduk så är risken stor att smittan sprids den vägen.

Komplettera gärna med en handdesinfektion och byt till nya fräscha kläder. Dina gamla smittbärande kläder kör du in i tvättmaskinen så fort det bara går.

Vi hjälper dig att hålla rent där hemma!
13 Feb 2018