Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Rengöra inglasad balkong – Tips & råd

Hur rengör du bäst och enklast din inglasade balkong? Här får du tips och råd som hjälper dig att hålla snyggt på en inglasad balkong.

När sommaren är över och både dagar och kvällar blir kyliga är det många som inte sätter sin fot på balkongen innan våren återvänder med värme och sol. Den som har valt att glasa in sin balkong behöver dock inte helt överge balkonglivet när kalla höstvindar och gråa regndagar sveper in, utan kan fortsätta att bona om sig med en varm kopp kaffe med hjälp av infravärme eller en skön filt hela vintern igenom.

städad och rengjord inglasad balkong

Året-runt-nyttjande av balkongen kommer dock med det lilla priset att rengöring av den inglasade balkongen ska upprätthållas något sånär där ute även under vinterhalvåret, åtminstone om man är en person som trivs med lite ordning omkring sig. Här kommer en radda tips och råd som förenklar städningen på din inglasade balkong!

Rengör balkongen – Moment för moment i rätt ordning

Det är kanske inte så svårt att räkna ut, men precis som med vilken städning som helst kan det vara klokt att utföra de olika momenten i en ordning som gör att ingen yta behöver fixas till mer än en gång. Utgå från den här ordningen:

  • Sopa när det är torrt
    Att börja städningen med att sopa rent från löv, damm eller grus kan vara klokt eftersom det är svårt att sopa när en yta har blivit blöt.
  • Börja högst upp och fortsätt nedåt
    När du våttorkar balkongräcken och detaljer rinner det oftast ner smutsigt vatten på balkongens golv, så spara skurningen till allra sist.
  • Putsa glas vid rätt tillfälle
    Om du tänker utföra något moment som skvätter mycket kan det vara en bra idé att ta fönsterglas efter det, så slipper du få dina nyputsade fönster nedstänkta.

Rengöra balkongräcken

Om du ser skräp, beläggningar eller grövre smuts som kanske fågelbajs eller liknande på räckena kan du börja med att torka av med torrt hushållspapper eller en grövre svamp. När du har fått bort den värsta smutsen är det dags att våttorka. Använd lagom varmt vatten, lite rengöringsmedel och en tvättsvamp eller tålig trasa. Gnugga på räckets alla sidor. Om du vill undvika spår av droppar och rengöringsmedel kan du med fördel torka torrt med en mikrofiberduk.

Att putsa glaset på inglasade balkonger

Att putsa glaset på en inglasad balkong är tack och lov inte så farligt tidskrävande i jämförelse med vanliga fönster, eftersom balkongglaset bara har två sidor som behöver rengöras. Att putsa balkongglas är annars snarlikt putsning av vanliga fönsterglas, allt du behöver är en lagom bred fönsterskrapa, ljummet vatten och lite rengöringsmedel. Var sedan noga med att använda skrapan i långa drag för att slippa rinnande “kanter”.

Om det är kallt ute kan du med fördel blanda i en skvätt T-röd i vattnet, då kan du putsa fönster även vid minusgrader. Är det istället väldigt soligt och varmt ute kan det vara en god idé att vänta lite med putsningen, för varm luft kan göra att slutresultatet ser flammigt ut.

När du är klar med putsningen och glasen har torkat kan du ibland upptäcka reststrimmor här och där där skrapan har stannat. Dem får du enkelt bort med en torr mikrofiberduk eller en redig tuss tidningspapper.

Håll rent - men visa alltid hänsyn

Bor du inte längst ner i ditt hus kanske du har grannar med balkonger belägna precis under din. Det är svårt att helt undvika att löv, småskräp och grus hamnar på balkongerna nedanför din när du sopar, och ska du skura och putsa balkongglasen kan det droppa smutsigt vatten. Ett bra tips är att stämma av med grannen nedanför dig innan du sätter igång, kanske kan han eller hon täcka över känsliga inventarier, eller till och med planera in sin egen balkongstädning efter din. Du kan också underlätta för grannar under dig genom att rulla ihop handdukar och lägga längs din balkongs ytterkanter och vrida ur dem i en hink med jämna mellanrum.


Liknande artiklar om städning

Hemstädning | Skadedjur | Mal | Städa garderob

Rengöra parkettgolv | Guide: så rengör du ett parkettgolv

Tips för miljövänlig städning

 

Vi erbjuder högklassig hemstädning och ett flertal andra städtjänster.
22 Sep 2020