Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Tips för miljövänlig städning

Alla vill städa på ett miljövänligt sätt och minska på klimatpåverkan – men ibland är det lättare sagt än gjort. Marknaden med rengöringsmedel är en djungel och det är inte lätt att hålla reda på vad som gäller. Här bjuder vi på några tips som hjälper dig att städa på ett mer miljövänligt sätt.

Det säljs stora mängder rengöringsmedel varje år, i Sverige uppskattas mängden till över 20 000 ton om året. Men det går faktiskt att klara sig utan rengöringsmedel nästan helt – det mesta går faktiskt bort med såpa och vatten. Det går också att använda vanliga hushållsprodukter som inte sätter några miljömässiga fotspår – exempelvis ättika och bikarbonat. Kan man äta det så är det i de flesta fall inte heller skadligt för naturen. Ättika är dock frätande och inte alls ofarligt – det bör man inter glömma bort.

Rengöringsmedel irriterar ofta kroppen

Det finns många rengöringsmedel som kan vara irriterande för kroppen – exempelvis medel som innehåller parfymer och konserveringsmedel, som ofta kan ha en irriterande verkan på hud, ögon och luftvägar. Exempelvis innehåller luftfräschare ofta parfymer som kan orsaka astma och allergier. Propplösare är en annan produkt som är frätande och kan ge skador vid felaktig användning. Vi rekommenderar mekanisk rensning av avloppet istället. Parfymer förbättrar överhuvudtaget inte rengöringen, så produkter med parfym bör man undvika helt.

Mikrofiber skonsamt mot miljön

Ett annat starkt tips ur miljösynpunkt är att använda mikrofibertrasor, som man kan använda till mycket när det handlar om rengöring utan att man behöver utnyttja några rengöringsmedel. Trasans tunna fibrer lyfter smutsen från ytan och lagrar smutsen. Doppa sedan trasan i varmt vatten så släpps smutsen ut när fibrerna öppnar sig. En smutsig mikrofibertrasa kan tvättas i 60 grader, dock utan sköljmedel.

Som sagt ovan, såpa och vatten rekommenderas. Blanda såpa och vatten i en blomspruta och spruta på det som ska tvättas och torka av. Använd miljömärkt såpa!

Några fler konkreta tips:

Proppar i avloppet. Förebygg med att inte spola ner fett i avloppet, rengör stekpannor och formar med papper och släng bort. Vid stopp använd helst inte propplösare utan rensa hellre med vaskrensare eller rensvajer.

Mikrovågsugnen. Kör en vattenskål med citron på högsta värme i några minuter. Torka ur och det blir klockrent.

Otrevliga lukter. Här finns det flera smarta och smidiga knep. En skål med ättika, citronvatten eller ett glas vodka är effektivt mot obehagliga dofter. Stoppa ner en vaniljstång i vodkan så får du en trevlig doft!

Kalkavlagringar i kök och badrum. Återigen är citronen ett vapen, en fantastisk frukt! Dela en citron, gnid den mod avlagringarna och torka av med en fuktig trasa. Lika effektivt som alla rengöringsmedel och så mycket miljövänligare.

 

Vi erbjuder högklassig hemstädning och ett flertal andra städtjänster.
14 Nov 2017