Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Hemstädning | Skadedjur | Mal | Städa garderob

Malen är ett skadedjur i ordets rätta bemärkelse. Kläder, mattor – denna lilla fjärilskusin kan leda till stora problem i garderoben om man inte sätter in rätt åtgärder i tid.

 

Hur ska man göra för att undvika problem med mal i garderoben och hur gör man om detta lilla och tygtuggande, djur redan tagit sig in i huset eller lägenheten? Här är några grundläggande tips som kan spara dig några resor till klädaffären för att ersätta malätna kläder.

Risken att drabbas av mal, pälsängrar och andra flygande skadedjur är som störst på våren. Insekter och andra flygfän vaknar till liv och dörrar och fönster står ofta öppna.

Trivs med naturmaterial

Klädesmal och pälsmal är de två arter som skapar mest elände i svenska garderober. Dessa trivs som bäst i ull och andra naturliga klädmaterial, så se upp om du har mycket traditionella kläder i lådor och garderober.

Malar är inte lätta att upptäcka heller. När de väl har tagit sig in i en garderob så kan de ha tuggat på dina tröjor ett bra tag innan de lägger ägg och nya flygfän utvecklas.

Här är några grundläggande metoder som fungerar bra om man vill slippa mal i garderoben:

• Se alltid till att alla kläder som läggs i lådor eller hängs på galgar i garderoben är rena till hundra procent. Mal trivs i smutsiga kläder, inte i tvättmaskinen.

• Har du dörrar och fönster öppna under vår och sommar så rekommenderar vi att du använder gardiner eller varför inte myggnät. Släpp inte in parasiterna!

• Slarva inte med städningen. Kör med dammsugaren och piska alltid mattor utomhus. Malar trivs i mattor av naturmaterial.

• Införskaffa en malfälla och placera i närheten av dina kläder. Det finns flera olika varianter att välja på. Insektsspray är också bra!

• När du städar skåp och garderober, tom alltid helt och hållet och var noga med rengöringen. Malar gillar inte rengöringsmedel, naturliga så kallade husmorstips fungerar också.

• Har du vinter- och sommarplagg som vilar halva året? De bör skakas ur och tvättas regelbundet. Vacuumpåsar är bra om man vill skydda stickade plagg och andra kläder som lockar till sig mal och pälsänger. Träslaget rödceder skrämmer också iväg en mängd olika skadedjur, bland annat mal.

Så här gör du om malen redan är inne i skåpen

Har du redan fått in mal i garderoben? Värre, men det finns råd redan när olyckan är framme.

Städningen är självklart central. Skåp och garderober bör rengöras noggrant. Lägg kläderna som är infekterade med mal att i plastpåsar, krama ut luften och frys dem i hög kyla i minst tre dygn. Då där larverna och äggen får också svårt att klara livhanken. Värme är också ett effektivt sätt att döda mal. Lägg torra plagg i ett värmeskåp och skruva upp hettan. Att stryka kläder noga och med hög värme på järnet fungerar ofta också bra mot mal.

Ibland har man riktigt stora problem med mal. Om det känns hopplöst så rekommenderar vi att du anlitar professionell hjälp.

Trygg, effektiv och serviceinriktad hemstädning
24 Apr 2018