Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Hur ofta ska man byta toalettborste?

Toaletten och området runt den är antagligen det område där folk är lite extra noga när det kommer till städning. Dock är det många som verkar glömma att byta toalettborsten. 

Rengör toalettborsten så slipper du byta ut den lika ofta

Det står klart för de flesta att det är ett område där det är lätt att bakterier samlas och att vikten av att hålla rent och fräscht är extra stor. Trots detta finns det en badrumspryl som lite för ofta glöms bort, och det är toalettborsten. En toalettborste som används till att städa ur toaletten måste man ta hand om på rätt sätt mellan varven. Dessutom bör man inte vänta för länge, men inte heller vara för snabb, med att byta ut den.

”Häll lite extra såpa eller annat rengöringsmedel i toalettstolen och sätta ner borsten där i ungefär tio minuter. Därefter sköljer du den ordentligt med vatten, och är noga med att låta den torka helt. Om du regelbundet rengör borsten på detta sätt kommer du att behöva byta ut den betydligt mer sällan”

Ett av de vanligaste misstagen som görs vid städning av toaletten är att man sätter tillbaka toalettborsten direkt i sin behållare. Det skapar en ordentlig grogrund för bakterier och gör området runt toaletten mer ohygieniskt än vad det behöver vara.

toalettborste och toalett

I stället bör du alltid se till att borsten efter varje städning är alldeles ren. Det kan du göra genom att, efter att du städat toan, hälla lite extra såpa eller annat rengöringsmedel i toalettstolen och sätta ner borsten där i ungefär tio minuter. Därefter sköljer du den ordentligt med vatten, och är noga med att låta den torka helt innan du sätter tillbaka den i behållaren, som även den rengjorts med vatten och såpa och torkats ur ordentligt under tiden. Om du regelbundet rengör borsten på detta sätt kommer du att behöva byta ut den betydligt mer sällan.

En avvägning mellan hygien och miljötänk

Toalettborstar är billiga, och det är många som tycker att toalettborstar är ofräscha och därför byter ut dem ofta. Tyvärr alltför ofta för att det ska vara hållbart ur ett miljömässigt perspektiv. Toalettborstar är gjorda av plast och att slänga sin borste varannan vecka eller en gång i månaden är ett enormt resursslöseri. I stället bör du rengöra den ordentligt efter varje städning och byta ut den när den börjar se sliten ut, vilket brukar vara ungefär en gång i halvåret. Det är ett rimligt tidsintervall och en bra kompromiss mellan hygien och miljötänk.

Toaborste i plast eller trä?

Visst är det billigt med toaborstar i plast. Ofta kan man hitta dem för så lite som tio kronor styck eller mindre. Och visst är det förståeligt att man inte vill lägga ut mer än nödvändigt på ett städredskap som ändå måste slängas relativt ofta. Men toaborstar i trä är betydligt mer miljövänliga, och genom att rengöra din toaborste ordentligt kan du ändå få den att hålla bra i ett halvår eller till och med upp emot et år. Att köpa en snyggare toaborste i trä gör säkert också att du tänker mer på att göra rent borsten och att torka den väl efter användning. Det ger ju dessutom lite extra klass till badrummet!


Andra artiklar

Tips inför flyttstädningen

Tänk på detta när du anlitar städhjälp

Så rengör du ett parkettgolv

 

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

20 May 2020