Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Rengöra matta | Smart rengöring av mattor inomhus

Mattan är en detalj som man lätt glömmer bort när man ska städa hemma, och att rengöra en matta har sina speciella utmaningar. Här bjuder vi på några tips som kan göra din matta skinande ren.

Mattor har flera viktiga funktioner i ett hem. Givetvis är den främsta rollen att fungera som en prydnad i såväl vardagsrum som kök, men de har också betydelse för trivseln ur andra aspekter. Inte minst blir det skönare för fötterna, inte minst på vintern. Och dessutom hjälper mattor värme att stanna kvar i ett rum.

Mattor samlar damm och smuts

Nackdelen med mattor är att de också haren förmåga att samla på sig en hel del damm, smuts och fläckar. Ibland räcker det inte till med traditionell hemstädning och man kommer att behöva kemtvätta, men det finns också flera klassiska husmorstips som man kan använda.

rengöra matta inomhus

Så rengör du en matta

Här är ett antal tips som fungerar i de flesta fall.

  • Raklödder är ett effektivt medel mot fläckar av alla möjliga slag. Spruta på och sprid ut lite lödder på fläcken och vänta sen i ungefär en halvtimme. Sedan kan du gnugga bort fläcken med en trasa. Vid svårare fläckar kan man även använda vatten blandat med ättika. Den metoden är även effektiv mot fettfläckar.

  • Isbitar är bra om det fastnat något klibbigt och geggigt i mattan, som exempelvis tuggummi eller slime. Lägg isbiten ovanpå så hårdnar klägget och blir lättare att skrapa bort.

  • Torkat stearin kan vara väldigt knepigt att ta bort från mattor. En metod som funkar bra är att använda strykjärn och trasa. Smält stearinet med järnet så sugs det lätt upp av trasan. Var försiktig, alla mattor tål inte alltför hög värme. Se även till att ha ett flertal trasor till hands, det behövs om mattan har drabbats av en större stearinfläck.

  • Blod kan man med fördel ta bort med hjälp av ljummet vatten och diskmedel. Badda denna blandning på lite hushållspapper eller bomull och tvätta sedan rent. Späd ut eventuella rester med ljummet vatten och sug upp den resterande smutsen med papper.

  • Rödvin. Här gäller det att vara snabb. Börja med att suga upp så mycket möjligt med hushållspapper eller salt. Andra metoder som är effektiva är att hälla vitt vin (!), sodavatten eller salt på fläckarna. Ättika är också effektivt mot rödvinsfläckar.

  • Kaffefläckar är vanligt i vårt flitigt javadrickande land och de kan vara svåra att få bort. En bra lösning är att blanda lite diskmedel och lite ättiksprit med två koppar varmt vatten. Häll detta över det drabbade området på mattan. Låt blandningen suga upp smutsen en stund innan du torkar bort fläcken.

  • Luktar din matta illa? Lugn, det är inget ovanligt, men hjälp finns. Bakpulver och bikarbonat är ett väl använt husmorsknep som fungerar mot mycket, inte minst odörer. Ju längre bakpulverlagret ligger på mattan, desto lättare är det att få bort stanken. Strö ett jämnt lager över mattan och låt stå över natten.

Liknande artiklar

Rengöra parkettgolv | Guide: så rengör du ett parkettgolv

Städa smart - 10 praktiska husmorsknep

Hemstädning | Skadedjur | Mal | Städa garderob

 

Vi erbjuder högklassig hemstädning och ett flertal andra städtjänster.

 

8 Jul 2020