Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Städa hemma - 10 praktiska husmorsknep

Vi har sagt det förut, städning blir både enklare och mer effektiv om man gör den på rätt sätt. Här kommer några smarta knep som underlättar och förbättrar städningen i ditt hem.

1. Städa en kvart om dagen

En kvart har man ju alltid. Och det räcker faktiskt ganska långt när det gäller att plocka undan, torka av ytor, dra ett varv med dammsugaren. En enkel rutin som ger den där sköna känslan av renhet. Sedan går veckostädningen så mycket enklare när det är dags.

2. Utnyttja städtiden smart

Att städa måste inte vara enformigt. Lyssna på bra musik, en spännande ljudbok, en intressant podcast, och städningen kan bli både allmänbildande och meditativ. Eller sätt på en spellista med glada upptempolåtar och förvandla städningen till ett härligt träningspass.

3. Diska medan du lagar maten

Det brukar alltid bli några minuters väntan i slutskedet av matlagningen, medan pastan kokar och såsen puttrar. Då kan du passa på att skölja av redskapen, städa bort grönsaksresterna och torka av köksbänken. Det är en riktigt skön känsla att servera en god och näringsriktig måltid till sin familj när man dessutom vet att köket redan är rent.

4. Fräscha upp textilier med bikarbonat

I stället för kemikalier strör du helt enkelt ut bikarbonat över soffan eller mattan. Borsta runt en stund, låt det verka i lugn och ro i några minuter, och dammsug sedan bort pulvret! Vips så är textilierna fräscha igen, och dessutom slipper du ofräsch lukt i dammsugaren. (Går även bra med bakpulver.)

5. Putsa fönstren med kaffefilter

Vid putsning av fönster, speglar och andra glasytor kan du använda kaffefilter istället för hushållspapper. Kaffefiltren suger upp vätska effektivt och luddar inte. Tidningspapper är bra av samma anledningar, men det har nackdelen att trycksvärtan gärna hamnar på fönsterkarmen.

6. Kaffebönor ger fräscha skor

Om skorna luktar går det bra att hälla i kaffebönor. Låt stå över natten och lukten försvinner. Bönorna ska självklart vara hela. Efter användning mal du dem enligt instruktion och brygger ett kaffe med en helt unik touch.

7. Fina fogar med ättika

Om fogarna i kökskaklet eller badrumsgolvet har blivit fläckade eller missfärgade, applicera ättika och låt dra i tio minuter. Sedan är det bara att skrubba med en kraftig borste, skölja rent med vatten, och fogarna är fräscha igen.

8. Gulnade plastdetaljer blir som vita

Väggkontakter, strömbrytare, plastlister – många plastdetaljer gulnar efter några år och kan se lite trista ut. Lägg dem i såpavatten några timmar så blir plasten vit igen.

9. Så fixar du stoppet i avloppet

Blanda bakpulver och lite salt. Häll det i avloppet och slå på en deciliter ättika. Låt det bubbla och fräsa ett tag (ofarligt). Häll över kokande vatten. Klart.

10. Sätt stopp för silverfiskarna

Aromatiska oljor är bra mot silverfiskar. Om du stryker ut oljorna på golvlister och andra ytor där du misstänker att silverfiskarna tar sig in, är chansen god att de vandrar vidare. Tar du en olja som luktar gott i hemmet så får du den bi-effekten på köpet.

11. Bonustips: Ta golven sist

Arbeta alltid uppifrån och ner när du städar. Allt damm och smuts söker sig ned mot golvet, så det är ingen idé att dammsuga och våttorka innan allt annat är klart. Kan låta självklart, men om du inte hade tänkt på det är det kanske den enskilt största förändringen som också är mycket enkelt att införa. Lycka till!

 

Vi erbjuder högklassig hemstädning och ett flertal andra städtjänster.

 

24 Mar 2021