Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Här är det vanligast med städhjälp i Stockholm

Undrar du också var det är allra vanligast med städhjälp i Stockholm? I vilka kommuner anlitar flest privatpersoner en städfirma? Här får du svaren!

Rut-avdraget har gjort att fler familjer använder sig av professionella tjänster inom områden som städning, tvättning och allt annat som räknas in som en hushållsnära tjänst. Att man kan dra av halva beloppet för arbetet med ett årligt tak på 50.000 kronor - tidigare 25.000 kronor - gör att det finns ett stort ekonomisk värde i att använda städhjälp. För många handlar det emellertid mest om att få livspusslet att gå ihop. Var är det vanligast med städhjälp, vilka använder det och vilka fördelar finns? Vi tittar närmare på detta.

Är städhjälp var mans sak eller är det en tjänst som - trots det generösa rut-avdraget - är exkluderat till familjer med en högre inkomst? Det är svårt att hitta exakt och tillförlitlig statistik för just städhjälp. Däremot så kan man hitta intressant sådan gällande Rut-avdraget och här kan man således också se att den indikerar att det handlar om städhjälp i många fall. Ser man till siffror från 2012 - de har således några år på nacken - så sticker tre stycken områden i Stockholm ut ganska rejält.

Danderyd, Täby och Lidingö. Tre områden där inkomsterna ligger på en markant högre nivå än vad de gör i övriga delar av landet. Delar man in den sammanlagda siffran för Rut-avdrag i Danderyd så motsvarar den att varje invånare i kommunen år 2012 använde sig av ett avdrag motsvarande 1182 kronor.

Fler kvinnor använder Rut-avdraget

Det ger dock inte hela sanningen. Som sagt: det handlar om siffror från 2012 och nya sådana som går att hitta visar på andra, intressant aspekter. Här kan man bland annat nämna att rut-avdraget till stor del är en fråga för kvinnor. Det är i stor grad kvinnor som använder denna skatterabatt och det är till största del även de som erbjuder tjänsterna i fråga.

Ser man till Rot-avdraget så är det direkt motsatta som gäller: män använder det i större grad och det är mestadels män som säljer tjänsterna inom Rot (hantverkare, renoveringar, tillbyggnader och så vidare).

Den stora delen av rut-användare finns i den övre pensionsåldern. Det är också ett tecken på att tjänsterna fyller en funktion. Äldre har svårare att städa och hålla efter. Kan man då anlita en städfirma och göra detta med en statlig subvention så är det en stor fördel.

Många användare är även mitt i livet. Som sagt: våra livspussel är idag inte uppbyggda av större bitar som det var förr. Idag handlar det om små bitar som dessutom är många till antalet - träning, umgänge, jobb för båda familjeförsörjarna, fritid, skjuts till skola och så vidare - och här kommer en städhjälp in som en livräddare för många.

De andra områdena ger en större sanning

Räknar man upp Täby, Lidingö och Danderyd så kan man lätt förledas att tro att Rut-avdraget är något som enbart passar höginkomsttagare. En familj i Norrlands inland skulle aldrig tänka tanken att använda ett skatteavdrag för att få ett rent hem och en familj i någon annan förort i Stockholm skulle aldrig leka med tanken på att låta någon annan städa lägenheten medan man själv är på jobbet. Eller? Faktum är att fler och fler väljer den här lösningen.

På plats fyra och fem över andelen som använt rut-avdraget i Stockholm ser man nämligen Nacka och Vaxholm. Nacka är en typisk idyll för småbarnsfamiljer och det anser vi ger en lite mer adekvat bild över vilka som tjänar på att ta städhjälp. Det handlar till mångt och mycket om stressade barnfamiljer som behöver en extra hand för att få vardagens hjul att rulla.

Visst, man måste fortfarande se till inkomst och man måste fortfarande se att tjänsten inte passar alla plånböcker. Men, man bör även se att exempelvis städhjälp någon gång i månaden verkligen gör skillnad för många - till mångt och mycket så handlar det även om rena prioriteringar. Rut-avdraget är till för - och används av - de flesta samhällsklasser.

Artiklar

Motivation inför städningen

Slipp skador när du städar

Städa badrummet på en kvart

Så städar du ditt badrum

 

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

22 Oct 2019