Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Tvätta soffkuddar | Så håller du soffklädseln ren

Att hålla sin soffa ren och fräsch är en utmaning, inte bara för den som har småbarn hemma. Här kan du läsa tips om hur du ska tvätta dina soffkuddar på bästa sätt!

Tvätta soffkuddar - viktigt att agera snabbt

Minsta spill i soffan leder ofta till ett milt tillstånd av panik, där man snabbt försöker göra en smlad bedöming av katastrofens vidd och hur man bäst ska förhindra att en fläck uppstår. Men att undvika spill i soffan är i längden inte möjligt, hur noggrann man än är. Det skulle i så fall vara om man aldrig bjöd hem några gäster på ett glas vin, inte tillät barn och djur i lägenheten och helst inte använde soffan själv över huvud taget. Och vem vill leva på det sättet? Bättre då att acceptera att soffan får lite fläckar ibland och förbereda sig med strategier för hur man kan minimera skadan.

”Det går att få bort de flesta nyblivna fläckar, men fläckar som inte går bort direkt kräver lite extra behandling och då får du göra lite olika beroende på vilken typ av soffklädsel du har”

De flesta fläckar går att få bort. Grundregeln när man spiller något i soffan är att så fort som möjligt försöka få bort så mycket som möligt av det som spillts, men utan att gnugga. Gnuggar du på det spillda området riskerar du i stället att gnugga ner fläcken i tyget, och då blir soffan svårare att få ren. Spills det rödvin i soffan kan det klassiska knepet med salt fungera, om du agerar snabbt. Häll på salt, eller något annat sugande pulver som bikarbonat eller potatismjöl. Låt det sitta ett tag och suga upp vinet och dammsug sedan bort det.

Eventuella kvarvarande fläckar kan gå bort med lite diskmedel och ljummet vatten. På liknande sätt kan du få bort de flesta nyblivna fläckar, men fläckar som inte går bort direkt kräver lite extra behandling och då får du göra lite olika beroende på vilken typ av soffklädsel du har.

Avtagbar soffklädsel kan tvättas i maskin

Moderna soffor har inte sällan avtagbart tyg, vilket oftast innebär att de kan tvättas i maskin. En del kan tvättas i upp till 60°, medan andra måste handtvättas. Det brukar allid stå tvättråd på insidan av tyget, så titta där först, annars får du ringa återförsäljaren. Det är viktigt att soffklädseln får luftttorka, annars riskerar den att krympa och då kan det bli väldigt svårt, nästan omöjligt, att få på soffklädseln igen. Det är svårt nog även när tyget inte krympt. För extra svåra fläckar kan du gnida in fläcken med lite diskmedel eller ättikssprit innan du kör klädseln i maskin, det brukar göra susen.

Stoppade soffor måste tvättas med ångtvätt

Går klädseln inte att ta av kan du så klart inte tvätta tyget i en tvättmaskin. Då är det i stället en ångtvätt du behöver. En ångtvätt är en apparat som påminner om en damsugare, men i stället för att som en dammsugare enbart suga upp grus och damm, så applicerar en ångtvätt dessutom ett rengöringsmedel på tyget, som det sedan suger upp tillsammans med den upplösta smutsen.

En ångtvätt kan dessutom rengöra mattor, andra textilier och även hårda ytor i hemmet, som till exempel kakel. De brukar kosta från ungefär tusen kronor och uppåt, men du kan även hyra en ångtvätt från exempelvis ett byggvaruhus. Har du en stoppad soffa och dessutom mattor du är rädd om, rekommenderar vi dock att du investerar i en ångtvätt.

Läs fler städtips på vår sida om städning i Stockholm!


Andra artiklar

Städa dig i form

10 smarta husmorstips

Är städning avdragsgillt?

Tips på miljövänlig städning

 

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

24 Nov 2020