Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Städning avdragsgillt enligt RUT

Städning i hemmet är en av de tjänster som man kan få RUT-avdrag för. Här berättar vi en del vad som gäller när det gäller detta populära avdraget.

RUT-avdraget är ett skatteavdrag för hushållstjänster som har fått namnet efter Renhållning, Underhåll och Tvätt. Det infördes för att sänka priset på hushållstjänster som till exempel städning för att skapa flera men främst för att motverka svartarbete.

Behöver bara betala halva arbetskostnaden

RUT-avdraget innebär att den som köper en hushållsnära tjänst, som till exempel hemstädning, endast behöver betala halva arbetskostnaden. Kunden får halva priset på fakturan, resten av summan går från Skatteverket till firman som utför tjänsten. De flesta städföretag, inklusive Hemmiljö, anger priset efter RUT-avdraget, eftersom det idag är standard att använda avdraget vid denna typ av tjänst.

Du kan enkelt begära ut ett intyg om använt skatteavdrag hos skatteupplysningen, allt som behövs är ett telefonsamtal eller ett mejl. Du får intyget vanligen bara på några dagar till din folkbokföringsadress.

Vad är det då som räknas som hushållsnära tjänster? I princip kan man uttrycka det så här: du kan få avdrag för saker som du hade kunnat utföra själv om du hade velat, men istället valt anlita ett företag för. Svårare arbetsuppgifter får du alltså i normala fall inte avdrag för.

Flera tjänster ingår i avdraget

Städning är förstås en av de tjänster som du kan få avdrag för när de utförs i nära anslutning till din egen eller dina föräldrars bostad. Även dessa tjänster är avdragsgilla enligt RUT:

• Klädvård • Matlagning • Trädgårdsarbete • Snöskottning • Barnpassning

För att se en fullständig lista på avdragsgilla tjänster, besök Skatteverkets hemsida.

Det finns förstås en del krav som måste uppfyllas om du ska kunna göra RUT-avdraget. Du måste vara privatperson, avdraget gäller inte för företag. Företaget som du anlitar måste ha F-skattsedel och arbetet måste utföras i nära anslutning till din eller föräldrarnas bostad. Du måste ha fyllt minst 18 år året som du köper de hushållsnära tjänsterna. Du är skatteskyldig i Sverige och har betalat in din skatt. Har du redan nått RUT-avdragets maxgräns så får du inte dra av mer under samma år.

 

Vi erbjuder högklassig hemstädning och ett flertal andra städtjänster.

 

29 Nov 2016