Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Är det bara i Sverige man tar av sig skorna när man är inomhus?

Ta av dig skorna, ta av dig skooorna - Povel Ramels gamla dänga ljuder fortfarande i våra svenska hem. Vi ser det som en självklarhet att vi i samband med att vi kommer hem också plockar av oss våra skor och ställer dessa prydligt på skostället. Detta oavsett om vi befinner oss i vårt eget eller i någon annans hem. Skor av!

Men, är vi ensamma om denna vana? Är det bara i Sverige man tar av sig skorna när man är inomhus eller finns det även andra exempel? Sverige är långt ifrån ensamma i den här frågan. I massor av kulturer och länder så hör det till god sed att plocka av sig sina skor innan man kliver in i en bostad - i synnerhet om bostaden i fråga tillhör någon annan. Det finns emellertid även kulturer som har den exakt motsatta uppfattningen och där skorna behålls på.

Varför har man skorna på sig inomhus i USA?

Den största - och den stora anledningen till att många vacklar i frågan - är naturligtvis USA. Du har säkerligen sett filmer där folk kommer och går som de vill och där skorna behålls på oavsett om det handlar om en gräsmatta eller ett parkettgolv. Skorna sitter på fötterna - punkt.

Riktigt så är det inte. Majoriteten av alla amerikaner behåller skorna på inomhus; men man gör detta som gäst i ett hus. Bor man själv i huset så tar man av sig skorna på samma sätt som vi i Sverige gör. Skillnaden är att många amerikaner byter till tofflor i samband med att man kommer hem.

Blir det då inte smutsigt och vad händer om det regnar eller snöar? En gäst som kommer hem till en amerikan då det regnar stövlar inte in med skorna. Gästen frågar direkt värden om skorna ska vara på eller om de ska plockas av. Där handlar det om ett val från värden. Keep your shoes on , det är något som sägs i samband med att de första välkomstfraserna är avklarade. Värden är den som bestämmer till syvende och sist och detta egentligen oberoende av väder. Som gäst så är man beredd på detta.

Vilka har rätt i frågan?

Sverige har rätt i frågan. Detta säger vi inte enbart för att vi är invanda med att plocka av oss våra skor i samband med att vi befinner oss inomhus. Det finns nämligen ganska klara skäl till varför vi gör det och till varför vi har rätt i frågan. Innan vi visar på detta så ska vi även tillägga att det är långt ifrån någon gammal sed vi håller på med.

Faktum är att vi började plocka av oss skorna någon gång under 1930-talet och då som följd av en intensiv kampanj i syfte att ändra våra vanor och därigenom få renare, mer hygieniska hem. Genom att plocka av skorna så slapp man se att svenska bostäder såg ut som oborstade och ruggiga bargolv. Detta gjorde även att sjukdomar förhindras och - bokstavligt talat - stannade utanför dörren.

Det som visar att vi har rätt i frågan handlar just om renlighet, hygien och att vi genom att ta av skorna också hindrar bakterier och sjukdomar från att spridas. Tänk själv vad du sätter dina skor i under en dag utomhus. Det handlar om smuts, det handlar om avföring från djur - både mindre och större sådana - och det handlar om annat skräp. Oavsett vilket så fastnar bakterier - ibland även E-Coli-bakterier - som du därefter sprider runt i det egna hemmet.

Risken för smitta genom bakterier ökar

Har du småbarn blir riskerna för smitta ännu högre. Du sätter dina skor på golvet, ditt barn kryper omkring i samma spår och bakterierna i fråga får fri lejd - via exempelvis en leksak - in i barnets kropp.

Det är en anledning till varför skorna ska plockas av. En annan är följande: Hur roligt är det att tvingas städa var och varannan dag? Nej. Vi fortsätter sjunga på Povels låt. Ta av dig skorna, ta av dig skooo-rna.

Andra artiklar

Information om RUT-avdraget

Positiv utveckling för städbranschen

Rengöra köksluckor med olja

Så får du rent i köket

 

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

14 Jan 2020