Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Städa efter Corona / Covid-19

Här berättar vi mer om hur man städar på bästa sätt städar för att minska spridningen av Coronaviruset covid-19.

Arbetshälsoinstitutets nya städinstruktioner fokuserar starkt på några detaljer: viktigt är att rengöra dörrhandtag extra noga, detta för att viruset kan överleva i flera timmar på dörrhandtag, strömbrytare eller vattenkranar.

Städning av lokaler där personer smittade av Coronaviruset Coid-19 varit

Institutets städinstruktioner är främst avsedda för lokaler där personer med Covid-19 har befunnit sig. De nya reglerna är utarbetade i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Enligt Arbetshälsoinstitutet kan viruset hålla sig kvar på ytor i flera timmar och i vissa fall i flera dygn. Hur länge viruset överlever kan bero på vilka fysiska material som används i lokalens inredning samt även vilken temperatur det är i den aktuella lokalen. Men allt är fortfarande ganska osäkert, då det är ganska outforskat hur länge viruset kan överleva i olika fysiska miljöer.

Instruktionerna nedan är framtagna för alla lokaler där det är viktigt att förebygga virussmittor, men vissa syfta på lokaler där en virussmittad person har vistats tidigare.

Börja med de renaste ytorna

När man städar börjar man med de renaste ytorna och arbetar sig sedan fram mot de smutsigare och mer kontaminerade ytorna. Detta görs för att viruset inte ska få chansen att sprida sig ytterligare.

städning efter Coronasmittan

Viktigt är att rengöra vissa ytor extra ofta och noggrant. Dörrhandtag, armstöd, strömbrytare, vattenkranar hör till dessa – alltså ytor som ofta vidrörs. Handlar det om en lokal där en covid 19-smittad person befunnit sig bör man alltså vara extra noga. Desinficera ytorna med exempelvis 70-procentig etanol eller klorlösning. När du använder dessa typer av starka rengöringsmedel är det viktigt att man följer instruktionerna på förpackningen noga.

Växla redskap mellan olika lokaler

På arbetsplatser är det viktigt att personalrum städas på andra redskap än lokaler där kunder och allmänhet vistas. Rengöringsmedlet bör vara svagt basiskt. Det betyder att PH-värdet bör vara över 7. Toaletter och kök bör dessutom rengöras med starka desinfektionsmedel.

Glöm inte att skydda händerna med handskar. När städningen måste handskarna rengöras noga och torkas, eller allra helst slängas och bytas ut.

Rengör alla redskap noga efter städningens avslutande. Har en smittad person vistats i lokalen är det bäst att använda engångstrasor som man lägger i en väl tillsluten påse innan de förs till hushållssopor som sedan ska förbrännas. Glöm inte att fylla soptunnan dagligen, den får absolut inte bli överfull så att man inte kan tillsluta påsen utan att vidröra soporna.

Viktigt att alltid tvätta händerna noga

När städningen är klar är det viktigt att man tvättar händerna upp till armbågarna, detta gäller även när man har använt städhandskar.

Handdukar och andra textilier måste tvättas i 60-90 grader för att man ska vara på den säkra sidan. Om tygerna inte tål tvätt på dessa temperaturer så går det bra att använda desinficerande tvättmedel.

Tveka inte att kontakta en städfirma för professionell städning om du känner att du har behov av det!


Liknande artiklar

Så städar du ditt badrum

Städa smart - 10 praktiska husmorsknep

Rengöra köksluckor med olja

 

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

28 Apr 2021