Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Självrengörande ugn – så fungerar det

Ugnen fyller en enorm viktig funktion i köket och i vardagen för oss alla. Oavsett om det handlar om att värma upp någonting snabbt, om att köra ett avancerat långkok eller om att baka exempelvis bröd eller kakor så kommer ugnen att vara det givna valet.

Det svåra - och det negativa - med en ugn är att rengöra den. Matrester och annat kommer obönhörligt att rinna över och brännas fast i ugnen. Alla som någon gång rengjort en ugn vet också att det handlar om ett projekt som tar lång tid - och vars slutliga resultat kan lämna mer att önska. Inte sällan så används även starka kemikalier i samband med ugnsrengöring - något som sliter både på miljön och på den egna hälsan. Det senare kan förklaras av exempelvis andningsproblem, stickande ögon och irriterad hud.

En annan sak som försvårar en rengöring av en ugn handlar om att man får det enklare om man agerar direkt. Har du exempelvis lagat till en potatisgratäng i ugnen som spillt över så kommer resterna inte lämna några problem om du tar bort dem direkt. Men, det försvåras av det faktum att A) ugnen fortfarande är het och B) ni vill äta direkt. Det senare innebär att man ofta glömmer bort att det finns smuts och matrester kvar i ugnen.

Så fungerar en självrengörande ugn

Därför är de nya innovationer som syns på marknaden välkomna. Självrengörande ugnar har funnits under en tid och allt fler tillverkare har börjat ta fram egna modeller. Det hela bygger på en princip som ser ut enligt följande. Självrengörande ugnar har en inbyggd funktion som heter Pyrolys. Denna funktion möjliggör att ugnen kan sättas på ett program som ger extrem värme. Detta innebär att värmen i ugnen når närmare 500 grader och där man genom detta också bryter ner - termiskt - alla matrester och allt fett som samlats i ugnen. Svårare än så är det inte.

Ditt arbete med att rengöra ugnen kommer numera enbart att handla om att torka bort aska med hjälp av en fuktig trasa. Detta gör livet betydligt enklare och det kommer att innebära att du aldrig behöver oroa dig för konsekvenserna som kan komma av att exempelvis stoppa in en söndagsstek i ugnen.

Självrengörande ugnar förenklar inte bara vardagen. Faktum är att matrester och fett som fastnat i ugnen innebär problem även för matlagningen. Värmefördelningen blir ofta ojämn och detta gör att de saker du tillagar också blir väldigt ojämnt gräddade. Utöver detta så finns naturligtvis även en hygienisk aspekt att ta hänsyn till: hur fräscht - och hur säkert - är det egentligen att laga någonting i en ugn som är full av fett och gamla matrester?

En självrengörande ugn inkluderar emellertid inte dina ugnsplåtar. Dessa måste du även fortsatt rengöra för hand. Här finns ett tips som kan underlätta detta. Fyll plåtarna med varmt vatten. Droppa sedan i en tablett för maskindisk och låt den lösas upp. Därefter ska det dra i ungefär en halvtimme och efter det så är det bara att gnugga med en tvättsvamp. Denna metod är av den kalibern att du aldrig mer behöver dra dig för att rengöra dina plåtar igen.


Liknande artiklar

Rengöra köksluckor med olja

Hur ofta ska man byta toalettborste?

Städa balkongen – fem enkla tips

 

RUT-avdragsgill hemstädning med goda resultat.

 

15 Sep 2021