Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Städa balkongen – fem enkla tips

Hur ser det ut på din balkong? Ja, så här på vintern är det väl många som knappt öppnar balkongdörren för att titta efter. En balkong hör framför allt sommarmånaderna till, i alla fall för den som inte vinterbonat sin inglasade balkong med infravärme och filtar förstås. Men rätt vad det är så kommer våren smygande, och att sitta på balkongen och njuta av de första varma solstrålarna och känna en ljummen bris dra över ansiktet är underbart.

”Det kan vara kämpigt att städa balkongen, och har man otur så kan grannarna på balkongen under bli upprörda”

Men för att riktigt kunna njuta av balkongen så måste den förstås städas, och en balkongstädning är inte vilken städning som helst. En balkong befinner sig ju utomhus och det gör att man inte kan ta sig an städningen som om det var sovrummet eller köket man skulle rengöra. Det kan vara kämpigt att städa balkongen, och har man otur så kan grannarna på balkongen under bli upprörda. Men med lite timing, hänsyn och de här fem enkla tipsen kommer din balkongstädning att gå som en dans!

Synka städningen med grannarna

Vill du rengöra din balkong ordentligt kan det vara svårt att göra det utan att dina grannar påverkas. Är din balkong smutsig kan det vara svårt att helt undvika att grus, smuts och vatten rinner ner mot grannens balkong. Det finns knep för att undvika det värsta (se nedan) men helt opåverkade kommer grannarna under inte att bli. Sedan är ju vi människor olika. Har du en granne under dig som är vidsynt och inser att du måste städa din balkong emellanåt, precis som han måste städa sin, så är det ju bara bra. Vissa människor river däremot upp himmel och jord om så mycket som en droppe vatten rinner ner på deras balkong.

Därför är det alltid bra att informera grannarna under att du kommer att städa balkongen men att du kommer att göra allt du kan för att de inte ska påverkas. En bra idé är annars att ni alla kommer överens om en dag för balkongstädning och gör jobbet simultant.

Skura balkonggolvet

Man måste inte stå med högtrycksspruta på balkongen och skölja ner tusentals liter vatten till grannen. Det går att göra det snyggare, men man får ligga i. Att skura balkongen med en lagom fuktig skurborste fungerar utmärkt, bara du använder ett bra rengöringsmedel. Till trätrall går vanlig såpa utmärkt, men har du problem med mögel bör du hellre välja ett lite starkare rengöringsmedel med anti-mögelegenskaper. Är det ren betong på balkonggolvet köper du i stället ett rengöringsmedel anpassat för just sten eller betong.

Det går inte att tvätta balkonggolvet utan vatten, men du kan hindra mycket vatten från att rinna ner genom att lägga hoprullade handdukar längs med balkongkanten, som du vrider ur då och då. En gummilist stoppar också vattnet effektivt och gör att du kan torka upp vattnet som samlas längs kanterna innan det rinner ner till grannen under.

Rengöra balkongräcken

Balkongräcket rengörs enklast med lite ljummet vatten och såpa. Börja dock med att ta bort smuts med en torr trasa, hushållspapper eller en grövre svamp. När den värsta smutsen är borta kan du våttorka räckena. Doppa en tvättsvamp, vrid ur den och gnugga sedan ordentligt på alla sidor av räcket. Avsluta med att torka torrt med en mikrofiberduk.

Rengöra fönstren på inglasad balkong

På en inglasad balkong måste fönstren putsas. Detta går lyckligtvis fortare än att putsa vanliga fönster eftersom fönster på inglasade balkonger bara har två sidor. Putsa fönstren som vanligt med en lagom bred fönsterskrapa, ljummet vatten och lite diskmedel, men tänk på att inte putsa fönstren när det är för soligt, eftersom fönstren då lätt blir flammiga. Är det kallt utomhus kan du blanda lite T-röd i vattnet, det gör susen och fungerar även i minusgrader.

Regelbunden städning = lättare städning

Ju mer regelbundet du städar balkongen, desto lättare blir det varje gång. Städa en gång på våren innan du tar balkongen i bruk, ta sedan en lättare rengöring någon gång i månaden under sommaren. Avsluta sedan med en ordentlig rengöring innan hösten tar vid. Då kan du också lägga ut något som skyddar balkonggolvet från smuts, som en presenning till exempel. Det gör det betydligt lättare att rengöra balkonggolvet när våren hälsar på nästa gång!

RUT-avdragsgill hemstädning med toppresultat.
20 Mar 2019