Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Så blir du av med hund- och katthår

Här följer några enkla tips om hur du tar bort hund- och katthår från möbler, mattor och andra textilier.

Alla som har hund eller katt vet hur irriterande det kan vara med hundhår eller katthår som fastnar överallt i precis hela bostaden. De perioder när djuren fäller hår är det som att varje yta av bostaden är pälsklädd, och att bjuda hem en allergiker på middag är mer eller mindre att räkna som ett mordförsök. Hår har en förmåga att sprida sig genom bostaden och i håren fastnar även damm och annan smuts. Är du katt- eller hundägare känner du antagligen igen dig i detta.

”Vissa hund- och kattägare ger helt enkelt upp, och låter håren ta över på samtliga ytor. Efter ett tag vänjer man sig kanske, men för en oskyldig besökare kan det verkligen se förskräckligt ut”

Att försöka dammsuga upp håren låter sig inte göras på de flesta ytor, och att ta bort håren ett och ett med händerna är ett riktigt Sisyfosjobb. Vissa hund- och kattägare ger helt enkelt upp, och låter håren ta över på samtliga ytor. Efter ett tag vänjer man sig kanske, men för en oskyldig besökare kan det verkligen se förskräckligt ut. Vill man inte bli betraktad som en excentrisk gammal hund/kattperson kan det vara läge att lära sig några knep för hur man på ett ganska enkelt sätt faktiskt kan bli av med husdjurshår.

Jack Russel på soffa, så får du bort hundhår från soffan


Gummihandske eller tvättsvamp perfekt för att ta bort hundhår från soffan

En vanlig gummihandske är faktiskt ett utmärkt redskap för att få bort hår från en soffa eller en filt. Sätt helt enkelt på dig en gummihandske och dra ihop håren. Gummit gör att håren lätt följer med och klumpar ihop sig i större och större tovor, som sedan lätt kan avlägsnas.

En torr tvättsvamp fungerar på ett liknande sätt, så det är ett bra alternativ om du inte har någon gummihandske hemma. Klicka vidare för fler tips om hur du rengör din soffklädsel.

Lägg på bakpulver innan du dammsuger

Bakpulver är ju ett riktigt universalmedel och kan användas till många olika typer av husmorsknep, när man inte använder det till just bakning förstås. Vill man kunna dammsuga upp håret från en matta ska man först strö bakpulver över området. Bakpulvret lägger sig på håren och täcker över fibrerna, vilket gör att håret lossar lättare. Nackdelen är förstås att det blir ganska dyrt med så mycket bakpulver som i regel behövs för att göra en lägenhet hårfri.

En fönsterskrapa samlar ihop hund- eller katthåret på nolltid

En fönsterskrapa är ett kanonverktyg för att skrapa upp hund- och katthår från alla typer av underlag. Ett bra tips är att undvika just den skrapa man faktiskt har i badrummet eller till fönstren och i stället inköpa en skrapa att använda endast för avlägsnande av hår.

Ta bort hundhår med tejp eller klädrulle

Dra loss en bit tejp och dra på den yta du vill göra rent. Håret fastnar direkt och du får på ganska mycket hår på en tejpremsa. En ännu effektivare metod är att använda en så kallad klädrulle, som man använder för att bli av med noppor från kläder. Den är det bara att rulla fram och tillbaka i soffan så fastnar håret på nolltid.

Ta bort hår regelbundet

Som synes behöver det inte vara så komplicerat att få bort hund- och katthår. Nyckelordet är regelbundenhet. Tar du bort håren ett par gånger i veckan hinner det inte byggas upp så mycket och blir lättare att ta bort.


Liknande artiklar

Så blir du av med pollen inomhus

Tvätta soffkuddar | Så håller du soffklädseln ren

Städa balkongen – fem enkla tips

RUT-avdragsgill hemstädning med toppresultat.
16 Jun 2020