Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Ergonomiska tips inför städning

En av de vanligaste arbetsmiljöriskerna är problem som är orsakade av belastning.  Bland personer inom städbranschen är med besvär i axlar, armar och rygg ganska utbredda. Detta kan bero på olika saker. Här är de vanligaste anledningarna till varför städare drabbas av belastningsskador:

  • Fallolyckor
  • Påfrestande arbetsställningar och rörelsen
  • Lyft och annat tungt arbete

Allra vanligast är fallolyckorna, som står för hälften av alla olyckor bland städare. Halkolyckor på nysvabbade, halkiga golv och fall i trappor hör till de vanligaste olycksorsakerna.

Ansträngande och slitsamma arbetsställningar är ett vanligt problem vid städarbete. Framförallt är framåtböjda och vridna ställningar riskabla och kan leda till slitage, smärta och skador.

 Några exempel på ställningar som kan vara problematiska:

  • Framåtböjd när man ska komma åt för att städa under bord och soffor.
  • Tvätt av badkar.
  • Bäddning av sängar.

Ett annat potentiellt problem för en städare är verktyg och redskap som inte är personligt anpassade efter användaren. Även att ofta bära runt tunga saker sliter hårt på kroppen. Att bära en hink eller en tvättkorg längre sträckor är ett exempel på det. Bärande av tunga föremål i trappor är en annan syssla som ökar risken för förslitningsskador.

Upprepade monotona rörelser är vanliga för en person som arbetar inom städbranschen. Efter längre arbetsperioder så kan det skapa stora problem. Moppning och fönsterputs är sysslor inom städning som lätt skapar slitage på kroppen. Man utsätter vissa muskelgrupper för påfrestningar och får man inte tillräckligt med vila och återhämtning så är risken stor att kroppen åker på en hel del stryk med smärtor som följd.

På Hemmiljö är vi noga med att vår personal arbetat på ett korrekt sätt ergonomiskt för att undvika skador. Vi ser till att vår personal får vila och träning uppmuntra också.

Några viktiga punkter att följa om man som städare vill hålla kroppen i form:

  • Man bär bära redskap och annan utrustning i så upprätt ställning som möjligt och så nära kroppen det går. Undvik armrörelser i sidled, det är bättre att göra riktningsförändringar med fötterna.
  • Se till att skaftet har rätt längd, det är ett bra sätt att undvika ryggsmärtor.
  • Arbeta med benen när du dammsuger! En så upprätt överkropp som möjligt är också ergonomiskt fördelaktig.

 

Vi erbjuder högklassig hemstädning och ett flertal andra städtjänster.

 

6 Dec 2016