Städning Stockholm

Förstklassig städservice - hemstädning, flyttstädning m.m.

Tips hemstädning | Rengöra kristallkrona

Dagens städtips handlar om bland det vackraste man kan ha i ett hem: kristallkronan. Här bjuder vi på sju knep om hur man rengör denna klassiker.

 

Det är inte helt enkelt att rengöra en kristallkrona. Det är lätt att prismorna blir fula. Kristallkronor måste rengöras med jämna mellanrum, annars tappar de snabbt sin glammiga glans. Damm ger nämligen kronan ett grått och trist intryck. Bäst är därför att damma dem ofta, gör man det så kommer det att räcka med en djuprengöring ungefär var nionde månad. Men det finns andra faktorer som påverkar: kronans form, placering och vilken sorts kristaller det handlar om.

Sju användbara tips

Här är några bra tips om hur du kan göra och vad du kan använda om du vill slippa använda en massa dyra och eventuellt miljöfarliga kemikalier.

1. Du kan antingen ta ned ljuskronan eller låta den hänga kvar. Om du låter den hänga kvar så rekommenderar vi att du hänger ett paraply under kristallkronan, detta ifall kristallerna skulle falla av. Paraplyet fångar även upp vätskan. Det kan också vara bra att lägga handdukar eller tidningspapper på golvet under kristallkronan.

2. Om du tar ned lampan så kan du lägga den på handdukar eller gamla tidningar på golvet. Där kan den stå och torka efter att du har sprejat den. Lägg ned kronan lugnt och försiktigt medsols så att alla kristaller hamnar åt samma håll. Se alltid till att kristallkronan är hundraprocentigt torr innan du hänger upp den igen. Här krävs det tålamod då detta kan ta flera dagar.

3. Om du tänker ta isär kronan så rekommenderar vi att du gör ett diagram över bitarna så du vet hur de ska sitta när du monterar ihop dem igen. Det går självklart också bra att märka upp de olika delarna.

4. Damma alltid av kristallkronan först. På detta sätt så kommer inte allt damm fastna på trasan när den riktiga rengöringen påbörjas. Ett bra sätt är att använda ett fuktigt sämskskinn och torka av en kristall i taget. Man kan givetvis även använda en helt vanlig dammvippa, men det är bäst att vara försiktig.

5. När man använder någon form av rengöringssprej, kolla först att strömmen är avstängd. Undvik att spreja på kablar och andra elektriska komponenter, det kan vara riskabelt. Sedan låter du kristallerna dropptorka. Vissa kupade delar kan dock behöva blöttorkas. Större prismor torkas bäst med en mjuk trasa.

6. Ett mycket bra sätt att få en ljuskrona ren är att använda bomullshandskar. De får gärna vara vita, för då ser man bäst hur mycket smuts man får bort från kronan. Använd en fuktad och en torr handske – den fuktade gnider du mot kristallerna, den torra använder du för att torka av.

7. Glöm inte att även rengöra glödlamporna. Men undvik att göra detta med något vått, då riskerar lamporna att gå sönder.

RUT-avdragsgill hemstädning med toppresultat.
15 Oct 2018