Städning Stockholm

Du bestämmer, vi gör jobbet | 020-10 00 15

Information om städning

Texterna i denna blogg levereras av en extern part och är inte skrivna av HemMiljö.

 

Dammsugning en teknikgren – som du gör fel

23 mar 2017

Retar du dig på att dammsugaren alltid står i vägen för dig? Upplever du att den motarbetar dig? Då ska du läsa det här.

Att dammsuga är antagligen det städmoment som tar mest tid och orsakar mest frustration hos miljontals människor varje vecka. Tro det eller ej, men till stor del beror frustationen på dålig teknik. Det är skit bakom spakarna!

När du har läst det här kommer du uppleva städningen annorlunda. Ja, kanske hela tillvaron.

Rätta tekniken för dammsugning

När man våttorkar måste man av naturliga skäl röra sig baklänges. Annars trampar man i det blöta och lämnar fotspår. Man måste börja längst in i rummet och arbeta sig ut mot dörren, annars målar man in sig i hörnet.

Det här är något vi lär oss redan som barn, och då är det väl inte konstigt att vi tar den lärdomen med oss in i dammsugandets underbara värld? Tyvärr passar den inte där.

Det som var rätt blir fel. Det som funkade ställer till med trubbel. Och varför det då?

Maskinen mot människan 1-0

Ja, tänk efter. Hur många gånger har du svurit över att dammsugaren ”råkar” stå precis just där du tänkte dammsuga?

Och vem har inte retat sig till VANSINNE på att dammsugaren är så omedgörlig när man försöker backa den? Man försöker skjuta den bakåt med hjälp av dammsugarmunstycket, det går inte alls. Man försöker skjuta den bakåt med foten, och det går väl någotsånär. Förutom att dammsugaren alltid svänger åt ena eller andra hållet istället för att gå rakt. Förutom att det alltid står någon stol i vägen. Förutom att sladden kläms fast under en öppen dörr. GRRR!

Lösningen – du kan inte ana…

Lugn! Andas. Det finns ett sätt att slippa den här brottningsmatchen som du ändå inte kan vinna. Och då menar jag inte DET sättet. Nej, nej, du behöver inte skippa städningen för alltid. Det är ingen bra idé. Nej läs bara vidare så löser vi problemet tillsammans. Du klarar det här.

Lösningen är förbluffande enkel: Sluta backa!

Ja, så enkelt är det. När du dammsuger ett rum ska du angripa uppgiften på ett diametralt annorlunda sätt jämfört med våttorkningen.

Istället för att börja inne i hörnet och backa mot dörren, börjar du vid dörren och arbetar dig framåt, in genom rummet.

När du gör det kommer dammsugaren snällt rullande bakom dig på sina små hjul, dragen av den tjocka slangen, precis som en Uppfinnarjocke någonstans i världen tänkte sig en gång (utan att inse att han hade med människor att göra).

Problemet löst! Aldrig mer kommer dammsugaren stå precis där du ska sätta fötterna. Aldrig mer behöver du försöka flytta dammsugaren bakåt när den är designad att röra sig framåt. Aldrig mer behöver du stå och veva med dammsugarmunstycket så att tavlor och kristallkronor flyger genom luften. Välkommen till ditt nya liv!

Städa smart - 10 praktiska husmorsknep

21 feb 2017

Vi har sagt det förut, städning blir både enklare och mer effektiv om man gör den på rätt sätt. Här kommer några smarta knep som underlättar och förbättrar städningen i ditt hem.

1. Städa en kvart om dagen

En kvart har man ju alltid. Och det räcker faktiskt ganska långt när det gäller att plocka undan, torka av ytor, dra ett varv med dammsugaren. En enkel rutin som ger den där sköna känslan av renhet. Sedan går veckostädningen så mycket enklare när det är dags.

2. Utnyttja städtiden smart

Att städa måste inte vara enformigt. Lyssna på bra musik, en spännande ljudbok, en intressant podcast, och städningen kan bli både allmänbildande och meditativ. Eller sätt på en spellista med glada upptempolåtar och förvandla städningen till ett härligt träningspass.

3. Diska medan du lagar maten

Det brukar alltid bli några minuters väntan i slutskedet av matlagningen, medan pastan kokar och såsen puttrar. Då kan du passa på att skölja av redskapen, städa bort grönsaksresterna och torka av köksbänken. Det är en riktigt skön känsla att servera en god och näringsriktig måltid till sin familj när man dessutom vet att köket redan är rent.

4. Fräscha upp textilier med bikarbonat

I stället för kemikalier strör du helt enkelt ut bikarbonat över soffan eller mattan. Borsta runt en stund, låt det verka i lugn och ro i några minuter, och dammsug sedan bort pulvret! Vips så är textilierna fräscha igen, och dessutom slipper du ofräsch lukt i dammsugaren. (Går även bra med bakpulver.)

5. Putsa fönstren med kaffefilter

Vid putsning av fönster, speglar och andra glasytor kan du använda kaffefilter istället för hushållspapper. Kaffefiltren suger upp vätska effektivt och luddar inte. Tidningspapper är bra av samma anledningar, men det har nackdelen att trycksvärtan gärna hamnar på fönsterkarmen.

6. Kaffebönor ger fräscha skor

Om skorna luktar går det bra att hälla i kaffebönor. Låt stå över natten och lukten försvinner. Bönorna ska självklart vara hela. Efter användning mal du dem enligt instruktion och brygger ett kaffe med en helt unik touch.

7. Fina fogar med ättika

Om fogarna i kökskaklet eller badrumsgolvet har blivit fläckade eller missfärgade, applicera ättika och låt dra i tio minuter. Sedan är det bara att skrubba med en kraftig borste, skölja rent med vatten, och fogarna är fräscha igen.

8. Gulnade plastdetaljer blir som vita

Väggkontakter, strömbrytare, plastlister – många plastdetaljer gulnar efter några år och kan se lite trista ut. Lägg dem i såpavatten några timmar så blir plasten vit igen.

9. Så fixar du stoppet i avloppet

Blanda bakpulver och lite salt. Häll det i avloppet och slå på en deciliter ättika. Låt det bubbla och fräsa ett tag (ofarligt). Häll över kokande vatten. Klart.

10. Sätt stopp för silverfiskarna

Aromatiska oljor är bra mot silverfiskar. Om du stryker ut oljorna på golvlister och andra ytor där du misstänker att silverfiskarna tar sig in, är chansen god att de vandrar vidare. Tar du en olja som luktar gott i hemmet så får du den bi-effekten på köpet.

11. Bonustips: Ta golven sist

Arbeta alltid uppifrån och ner när du städar. Allt damm och smuts söker sig ned mot golvet, så det är ingen idé att dammsuga och våttorka innan allt annat är klart. Kan låta självklart, men om du inte hade tänkt på det är det kanske den enskilt största förändringen som också är mycket enkelt att införa. Lycka till!

Låt barnen städa!

10 feb 2017

Det kanske låter som barnarbete, men det är allvarligt menat: Ta med barnen i städarbetet hemma. Här finns många fördelar att vinna, för alla.

Att lära sig städa är viktigt, och om man börjar i tid blir det snart ett naturligt inslag i tillvaron. Konsten att hålla rent i sitt eget hem är inte en utbildning man vill tvinga barnets första sambo att ta hand om, något som tyvärr är ganska vanligt.

Kunskap är mäktigt

Kunskapen om varför man ska städa till och från, och inte minst hur man städar på bästa sätt, är viktig av flera skäl. Det handlar om hälsa, miljö och ekonomi, men det handlar också om möjligheten att en dag bli en självständig människa.

Att bli en person som bär sin egen ”kostnad”, som tar hand om sin egen ”sk-t” så att säga. Det är bra för alla i ens omgivning, men det är också bra för ens egen självkänsla. Att kunna städa är coolt.

Om man lär sig att städa redan innan man kommer i tonåren lär man sig också att uppskatta ett rent hem. Det blir mer troligt att man sköter sin städning också när man ska stå på egna ben. Det ger en mycket bättre helhetsupplevelse när man en dag flyttar till sitt första egna hem.

Städning – teknik och metod

Att lära sig städa handlar inte bara om att ta sig tid för städning, eller att komma över sin ovilja. Att städa bra handlar också mycket om teknik, dels för att det ska bli ordentligt rent, men även för att skona både kroppen och golven när man städar. Alla ingående moment kräver ett visst handlag.

Dessutom kan man lägga upp städningen på mer eller mindre smarta sätt. Typexemplet är väl att man dammtorkar innan man dammsuger, eller att man dammsuger innan man torkar golvet. När man torkar golv går man baklänges, när man dammsuger går man framlänges.

Med en smart och genomtänkt metod blir städningen lättare och snabbare och roligare, och resultatet blir bättre.

Låt barnen prova på allt

Lär barnen att dammsuga. Lär dem att torka golv och använda toaborsten. Låt dem vara med och plocka undan, att dammtorka byråer och tavelramar, att rensa ur lådor nån gång emellanåt.

Nöj dig inte med att låta barnen städa sina egna rum regelbundet, utan ge dem även uppgifter i övriga hemmet. Lär dem att städa badrummet. Putsa fönster. Städa ur kylskåpet. Jaga dammråttor bakom spisen.

Städning en ren lycka

Barn gillar att städa, om man gör det tillsammans och i lagom doser. Det ger en känsla av gemenskap, och barnen får en chans att känna sig lyckade.

Det finns ett bra talesätt: ”Ta hand om ordningen så tar ordningen hand om dig”. Många människor mår extra bra när det är rent och snyggt omkring dem. Det kan faktiskt även gälla den som är lite slarvig till naturen.

Och, apropå barnarbete… Så länge barnen inte får betalt är väl städningen ett rent fritidsintresse, eller hur.

Fönsterputsning – enkla tips

25 jan 2017

Att putsa fönster är trevligt. Du gör det förstå när det är vackert väder, vilket är trevligt. Du får frisk luft, och du får motion. Trevligt.

Men vad behöver man för att fönsterputsningen inte ska sluta med ränder och fläckar? Här kommer några enkla tips. Vi tar det steg för steg.

Fönsterputsmedel

Du behöver förstås ett bra fönsterputsmedel. Du kan köpa ett medel som är avsett just för fönsterputsning i affärer för städmaterial. Men faktum är att också går väldigt bra med vanligt diskmedel. Det viktiga är att medlet kan lösa upp fett och smuts och skapa ett bra lödder.

När det gäller putsmedel är doseringen mycket viktig. Om du tar för mycket lämnar det fula spår på fönstren. Tar du för lite blir det inte rent. Ett tips är att hälla i putsmedlet en droppe i taget. Rör runt med handen i hinken tills ett bra lödder har uppstått. Putsa!

Tvättsvampen

Sen behöver du ett redskap för själva tvätten av rutorna. Tvättar rent gör du enklast med en vanlig mjuk tvättsvamp. Den lämnar efter sig ordentligt med vatten och putsmedel och inte repar glaset.

Ta ett fönster i taget och tvätta, skrapa och torka det innan du går vidare till nästa.

Gummiskrapan

Det viktigaste redskapet är kanske gummiskrapan. Den tar bort precis lagom mycket putsmedel och vatten utan att lämna fula spår efter sig. Det går inte lika bra med en vanlig badrumsskrapa eller golvskrapa. Det har du kanske märkt.

Du kan hitta en bra gummiskrapa i butiker som säljer städmaterial. Kom även ihåg att du måste byta bladet ibland så att det inte blir torrt eller hårt. Då fungerar det sämre.

Torkduken

Sist men inte minst ska du absolut använda en microfiberduk när du torkar fönstren. Den använder du för att torka bort allt överblivet vatten efter att du har skrapat fönstret med gummiskrapan. Torka även torrt runt fönstrets kanter och på fönsterkarmarna. Det går inte lika bra med vilken tygbit som helst, utan här är det verkligen fiberduken som gäller.

Det finns även de som förespråkar vanligt tidningspapper för det här momentet. Om du vill prova det, varför inte. Du river ut en sida i taget, knölar ihop den till en boll och gnider torrt fönstret med pappersbollen. Tidningspapper fungerar dock inte lika bra till fönsterkarmarna, eftersom det har en tendens att lämna svarta spår.

Telefonen

Du kan förstås också anlita ett proffs till fönsterputsningen. Om du har många fönster eller stora fönster och inte jättemycket tid över kan det absolut vara en bra idé. Fönsterputsning kan även medföra en del skruvande och mixtrande för att öppna fönstren och komma åt på rutornas insida. Då är det extra skönt om någon annan ordnar saken.

Städa dig i form

19 jan 2017

Städning som träningsform, är det en seriös tanke? Ja i högsta grad faktiskt. Att närma sig städningen från det hållet ger flera stora fördelar förutom en vältränad kropp.

Du kanske minns den gamla filmklassikern Karate Kid? Daniel går till gamle Miyagi och ber om karatelektioner. Javisst säger Miyagi och räcker över en tvättsvamp. Att vaxa bilen och måla plank blir Daniels första steg mot mästerskap. På samma sätt kan städningen bli början på din resa mot… ja vart du nu vill komma.

Städningsträning en win-win

Du bör absolut låta dig inspireras av Karate Kid när du städar hemma i fortsättningen. Det ger dig ett antal stora fördelar under fortsättningen av livet.

Dels är det ju bra att det blir städat med jämna mellanrum. Och täta mellanrum, ska man väl säga. En gång per år är ju också jämna mellanrum, kan man säga.

Om du gör städningen till ett riktigt bra träningspass hjälper det dig att komma i form. Det är det som är huvudsaken med den här idén. Du bygger muskler, du blir smidig, du får bättre flås. Tre bra saker som bidrar till välmående och hälsa.

Men dessutom kommer du att få mer tid till annat. Du spar tid när du förvandlar städningen till ett träningspass – för du slipper ju gå och träna. Du kan i alla fall hoppa över den dagens träningspass. Tid är pengar, heter det ju, men i dagens stressade samhälle är tid kanske ännu mer värt än pengar. Och nu fick du just en timme extra.

Inte nog med att städningen kan göra dig till ett muskelpaket och frigöra tid till annat som är roligare, på det här sättet blir dessutom själva städningen mycket roligare. Vi är väl många som blir på dåligt humör så fort vi öppnar dörren till städskåpet, och sedan går vi runt med dammsugaren under ett svart moln. Inte nu längre. Sätt på dansvänlig musik och lägg upp ett fysiskt krävande pass så blir städningen lika rolig som en timme med aerobics eller dansträning.

Att städa regelbundet gör också att du inte behöver städa lika länge varje gång. Skiten sitter inte lika hårt, och du kanske inte måste ta hela lägenheten eller hela villan varje gång. Städar du två gånger i veckan kanske du kan ta ett rum åt gången. Då kan det också hända att du får tid med de där detaljerna som du inte pallar med när resten av huset också är dammigt. Hemmet blir extra rent, och du känner dig extra duktig. Vecka efter vecka.

Så du ser, om du gör städningen till träning faller många andra bitar i tillvaron också på plats. Kan du därtill börja jobbcykla, ja då har du motsvarande effekt i kvadrat.

Tips på hur städningen kan bli träning hittar du här.

Mer information om RUT-avdraget

3 jan 2017

Rut-avdraget infördes 2007 och handlar främst om hushållsnära tjänster som rengöring, underhåll och tvätt. Bland annat barnpassning, annat omsorgsarbete och städning ger rätt till rut-avdrag. Även enklare trädgårdsarbete är avdragsgillt, något som kan göra det intressant för fritidshusägare, exempelvis för gräsklippning och rensning av ogräs och liknande.

Rut-avdraget är faktiskt betydligt generösare än Rot-avdraget då det ger 50 procent i avdragsrätt. Å andra sidan begränsas Rut till max 25 000 kronor per person och år.

Pensionärer kan göra större avdrag

Pensionärer har i allmänhet lägre inkomster och kan därför dra av större summor. Är du över 65 år får du göra avdrag med upp till 50 000 kronor.

Vilka typer av uppdrag som räknas som enklare trädgårdsarbete kan du hitta på Skatteverkets hemsida.

Du måste ha inkomster och vara skattskyldig för att kunna dra av på skatten enligt RUT. Har du en månadslön som överstiger 30 000 kronor kan du få dra av fullt ut. Ett undantag är om du har stora avdrag för låneräntor och annat. Det kan göra kan utrymmet för Rut-avdrag krymper. Hos Skatteverket kan du se hur du ligger till med avdrag och vilka avdrag du gjort tidigare.

Går att få avdrag för icke-företagare

 

Det går att få avdrag även om arbetet utförs av en icke-företagare. Fråga Skatteverket, som har en särskild blankett för dessa fall. Har en släkting utan företag utfört uppdraget åt dig så är inte arbetet avdragsgillt.

Vill du veta mer så har Skatteverket mycket lättillgänglig information på sin hemsida. Skatteverket brukar dessutom ge bra service även via telefon eller mejl.

Ändringar är på gång när det handlar om Rut-avdraget, som kan komma att utvidgas även till reparationer av vitvaror och hushållsmaskiner och dessutom flytt av bohag.

Så städar du ditt badrum

19 dec 2016

Att få till ett badrum som glänser som i de glassiga inredningstidningarna är inte lätt. Ett badrum används ofta och att det ständigt rinner vatten är en annan orsak till slitage och avlagringar som kan vara svåra att åtgärda.

Här bjuder vi på några tips om hur du ska gå tillväga när du ska städa badrummet.

Om din toalett är gul och sunkig trots att du använder wc-rent och toaborste så är ättika ett hett tips. Häll ättikan i toastolen och låt det stå över natten. Morgonen efter använder du en fräsch toalettborste och gnuggar rent – du har plötsligt en fräsch och glänsande toalettstol! Är din toastol så ingrott smutsig så kan vi rekommendera citronsyra, som är känt för att få bukt med de tuffaste beläggningar. Överhuvudtaget så är det ett grundtips att alltid ta hand om toastolen. Där samlas av naturliga skäl både smuts och bakterier och den upplevs lätt som ofräsch. Spraya och torka av ofta och upprepade gånger och använd ovanstående tips om ättika och citronsyra så är du betydligt närmare en fräsch toalett.

Har fogarna längs badkaret blivit svarta och trista? Även i detta fall är ättika det hemliga vapnet. Vad som har inträffat är att det varma vattnet har gjort att det uppstått mögel. Köp 24-procentig ättika och lägg den på den fula beläggningen. Låt det sjunka in i ungefär en timme och gnugga sedan rent med exempelvis en tandborste eller en trasa. Vi kan lova att resultatet kommer att överraska dig positivt.

För klinkers behövs specialmedel

Behöver du rengöra dina klinkers?  Gå till din lokala färgbutik och köp rengöringsmedel som är specialanpassat för klinkers och kakel. Det fungerar bättre än alla hemgjorda husmorstips – inte minst om du kombinerar polish så kan du få till en fantastisk glans.

Vill du undvika att spegeln immar igen? Då har vi en lösning som är lika fantasifull som effektiv. Rengör spegeln med glasputs och en skrapa. Därefter gnider du i spegeln med raklödder. När du har torkat rent kan du duscha hur varmt som helst utan att spegeln immar igen.

Vill du få bort fula missfärgningar på duschkabinen? Det kanske är så illa att du har svårt att se igenom glaset? Även i detta fall kan vi rekommendera ättika. Spraya med en sprayflaska över den drabbade ytan gnugga sedan med en blöt svamp tills du kan se igenom glaset igen.

Positiv utveckling för städbranschen

12 dec 2016

Omsättningen fortsätter att öka för städföretagen i Sverige, även om ökningstakten har minskat något under 2014-2015. Det visar den senaste branschrapporten från Almega.

Städ- och servicebranschen består idag av 2 638 aktiebolag med som omsatte närmare 29 miljarder under 2015 och 2016. Dessa företag har runt 55 000 anställda i en bransch som har vuxit stadigt under senare år. Utvecklingen har dock stagnerat en aning, enligt Almegas undersökning, som pekar på att omsättningsökningen har minskat för första gången på tolv år. Almegas medlemsföretag har en fortsatt omsättningsökning, även om takten har minskat jämfört med de närmast föregående åren.

Prispress och konkurrens

Vad är då anledningen till att städbranschens omsättning har stagnerat efter en lång tids ökning? Enkätsvaren och även statistik från SCB pekar på flera olika orsaker. Hög prispress och hård konkurrens är två av dessa. Företagens kostnader ökar mer än priserna som företagen kan ta för sina tjänster. Dessutom upplevs även konkurrens från branschens mindre seriösa aktörer som betungande. Kraven under upphandlingar räcker inte alltid för att dessa oseriösa företag ska konkurreras ut.

Detta är också en anledning till varför många städföretag nu väljer att bredda sina verksamheter för att förbättra lönsamheten. Kunderna erbjuds nu närliggande tjänster som medför en mer rationell verksamhet som kan utföras utan att man anställer ny personal.

Många företag ökar sitt utbud av tjänster

En klar majoritet av städföretagen i undersökningen har utökat sitt tjänsteutbud under de tre senaste åren. Många planerar dessutom att utöka utbudet ytterligare. Flera företag väljer idag att inte kalla sig städföretag, utan använder istället benämningen service- eller facilityföretag.

De privata aktörerna står för majoriteten av de anställda som arbetar med städtjänster och andra liknande städtjänster i Sverige. Andelen anställda inom branschen som är anställda inom stat och kommun har minskat kraftigt sedan 2005.

Städ- och servicebranschen skapar jobb, antalet anställda har ökat med 16 % mellan åren 2005 och 2014. Nära hälften av de som anställdes under de senaste åren var tidigare arbetslösa och över 50 procent har sitt ursprung utanför Sverige. Hela 76 procent av de anställda inom städ- och servicebranschen är kvinnor.

 

Ergonomiska tips inför städning

6 dec 2016

En av de vanligaste arbetsmiljöriskerna är problem som är orsakade av belastning.  Bland personer inom städbranschen är med besvär i axlar, armar och rygg ganska utbredda. Detta kan bero på olika saker. Här är de vanligaste anledningarna till varför städare drabbas av belastningsskador:

  • Fallolyckor
  • Påfrestande arbetsställningar och rörelsen
  • Lyft och annat tungt arbete

Allra vanligast är fallolyckorna, som står för hälften av alla olyckor bland städare. Halkolyckor på nysvabbade, halkiga golv och fall i trappor hör till de vanligaste olycksorsakerna.

Ansträngande och slitsamma arbetsställningar är ett vanligt problem vid städarbete. Framförallt är framåtböjda och vridna ställningar riskabla och kan leda till slitage, smärta och skador.

 Några exempel på ställningar som kan vara problematiska:

  • Framåtböjd när man ska komma åt för att städa under bord och soffor.
  • Tvätt av badkar.
  • Bäddning av sängar.

Ett annat potentiellt problem för en städare är verktyg och redskap som inte är personligt anpassade efter användaren. Även att ofta bära runt tunga saker sliter hårt på kroppen. Att bära en hink eller en tvättkorg längre sträckor är ett exempel på det. Bärande av tunga föremål i trappor är en annan syssla som ökar risken för förslitningsskador.

Upprepade monotona rörelser är vanliga för en person som arbetar inom städbranschen. Efter längre arbetsperioder så kan det skapa stora problem. Moppning och fönsterputs är sysslor inom städning som lätt skapar slitage på kroppen. Man utsätter vissa muskelgrupper för påfrestningar och får man inte tillräckligt med vila och återhämtning så är risken stor att kroppen åker på en hel del stryk med smärtor som följd.

På Hemmiljö är vi noga med att vår personal arbetat på ett korrekt sätt ergonomiskt för att undvika skador. Vi ser till att vår personal får vila och träning uppmuntra också.

Några viktiga punkter att följa om man som städare vill hålla kroppen i form:

  • Man bär bära redskap och annan utrustning i så upprätt ställning som möjligt och så nära kroppen det går. Undvik armrörelser i sidled, det är bättre att göra riktningsförändringar med fötterna.
  • Se till att skaftet har rätt längd, det är ett bra sätt att undvika ryggsmärtor.
  • Arbeta med benen när du dammsuger! En så upprätt överkropp som möjligt är också ergonomiskt fördelaktig.

Städning avdragsgillt enligt RUT

29 nov 2016

Städning i hemmet är en av de tjänster som man kan få RUT-avdrag för. Här berättar vi en del vad som gäller när det gäller detta populära avdraget.

RUT-avdraget är ett skatteavdrag för hushållstjänster som har fått namnet efter Renhållning, Underhåll och Tvätt. Det infördes för att sänka priset på hushållstjänster som till exempel städning för att skapa flera men främst för att motverka svartarbete.

Behöver bara betala halva arbetskostnaden

RUT-avdraget innebär att den som köper en hushållsnära tjänst, som till exempel hemstädning, endast behöver betala halva arbetskostnaden. Kunden får halva priset på fakturan, resten av summan går från Skatteverket till firman som utför tjänsten. De flesta städföretag, inklusive Hemmiljö, anger priset efter RUT-avdraget, eftersom det idag är standard att använda avdraget vid denna typ av tjänst.

Du kan enkelt begära ut ett intyg om använt skatteavdrag hos skatteupplysningen, allt som behövs är ett telefonsamtal eller ett mejl. Du får intyget vanligen bara på några dagar till din folkbokföringsadress.

Vad är det då som räknas som hushållsnära tjänster? I princip kan man uttrycka det så här: du kan få avdrag för saker som du hade kunnat utföra själv om du hade velat, men istället valt anlita ett företag för. Svårare arbetsuppgifter får du alltså i normala fall inte avdrag för.

Flera tjänster ingår i avdraget

Städning är förstås en av de tjänster som du kan få avdrag för när de utförs i nära anslutning till din egen eller dina föräldrars bostad. Även dessa tjänster är avdragsgilla enligt RUT:

• Klädvård • Matlagning • Trädgårdsarbete • Snöskottning • Barnpassning

För att se en fullständig lista på avdragsgilla tjänster, besök Skatteverkets hemsida.

Det finns förstås en del krav som måste uppfyllas om du ska kunna göra RUT-avdraget. Du måste vara privatperson, avdraget gäller inte för företag. Företaget som du anlitar måste ha F-skattsedel och arbetet måste utföras i nära anslutning till din eller föräldrarnas bostad. Du måste ha fyllt minst 18 år året som du köper de hushållsnära tjänsterna. Du är skatteskyldig i Sverige och har betalat in din skatt. Har du redan nått RUT-avdragets maxgräns så får du inte dra av mer under samma år.